Σημαντική πτώση για το Ευρώ λόγω ΗΠΑ

Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου υπό την “πίεση” που προκαλεί η θεαματική ανάκαμψη της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2979 δολάρια από το επίπεδο των 1,3097 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3090 δολάρια.

Η δημιουργία 236.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ανεργία στο 7,4% έδωσε σημαντική ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα. Η σύγκριση με την αγορά εργασίας στην ευρωζώνη, όπου η ανεργία “χτύπησε” το αρνητικό ρεκόρ αγγίζοντας το 11,9% τον Ιανουάριο, ευνοεί το δολάριο, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές κατά μέσο όρο προέβλεπαν ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα προστεθούν στην αμερικανική οικονομία τον περασμένο μήνα θα κυμαίνονταν στις 165.000.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 9 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 10,85% από 10,89% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,52% να διαμορφωθεί στο 9,33% από 9,4% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν ανοδικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,43%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,32, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

www.express.gr