Στην Αθήνα έφτασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης

Στην Αθήνα έφτασε πριν από λίγο ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ξεκινά από αύριο επίσημη επίσκεψη.
Τον κ. Αναστασιάδη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, και ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.

Βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ανδρών θα είναι η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη και για τις επαφές που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Στο τραπέζι θα τεθούν και τα ζητήματα της Οικονομίας καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι μεγάλα.
O κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και την εφαρμογή του μνημονίου. Με τη σειρά μας θα προσφέρουμε στην Ελλάδα τις δικές μας εμπειρίες σε ζητήματα που είμαστε πιο προχωρημένοι, όπως στον τομέα των υδρογονανθράκων», τονίζει o ίδιος.

Συσκέψεις πριν την αναχώρηση

Το Σάββατο ο Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε δύο συσκέψεων στην Κύπρο, μίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μίας με την ομάδα των τεχνοκρατών που διαπραγματεύεται με την τρόικα στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής Χριστόφορος Πισσαρίδης και τα μέλη του Συμβουλίου.

Το πρωΐ, δεκαμελής αντιπροσωπεία της Τρόικας και διευθυντικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είχαν ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας για τον ιδιωτικό οίκο, που θα αναλάβει να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Από τη σύσκεψη αυτήν απουσίασε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναχώρησε από την Κύπρο, αλλά πρόκειται να επιστρέψει πολύ σύντομα.
Τα χρονοδιαγράμματα θεωρούνται ιδιαίτερα στενά, αφού απομένουν μόνο λίγες μέρες για την επίτευξη συμφωνίας.
Η τρόικα ασκεί σημειωτέον πίεση για να ετοιμαστούν νέα οργανογράμματα από τις Τράπεζες, τα οποία θα προβλέπουν μείωση του προσωπικού τους, ακόμα και των διευθυντικών στελεχών.