Τελευταία ενημέρωση- Νιγηρία: Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση της εκτέλεσης του Έλληνα

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την Κυριακή, την τραγική είδηση της εκτέλεσης του του Έλληνα ο οποίος είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία.

Ο άντρας ήταν στέλεχος λιβανέζικης εταιρίας και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό και απήγαγαν επτά άτομα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ακόμα ότι η οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση μας σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.

Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, διπλωμάτες και αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες Πρεσβείες, ενώ οι πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των λοιπών εμπλεκομένων χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας όπου έγινε την 7η Φεβρουαρίου η απαγωγή των επτά αλλοδαπών εργαζόμενων σε λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία δημόσιων έργων, δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ότι «όσον αφορά εμένα, και εξ όσων γνωρίζω, δεν εκτελέστηκαν».

Μέλη της Ανσαρ αλ Μουσλίμεν

Μέλη της Ανσαρ αλ Μουσλίμεν

Οι νιγηριανές αρχές αμφισβητούν την ανακοίνωση της ισλαμικής οργάνωσης Ανσαρ αλ Μουσλίμε ότι εκτέλεσε επτά ξένους ομήρους, μεταξύ των οποίων και ένα Έλληνα υπήκοο. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επαληθεύουν τον ισχυρισμό των ισλαμιστών.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πόλη Τζαμάρε στο κρατίδιο Μπάουτσι, όπου έγινε την 7η Φεβρουαρίου η απαγωγή των επτά αλλοδαπών εργαζόμενων στη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία Setraco, δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ότι «όσον αφορά εμένα, και εξ όσων γνωρίζω, δεν εκτελέστηκαν».

Οι απαχθέντες είναι τέσσερις Λιβανέζοι, ένας Έλληνας, ένας Ιταλός και ένας Βρετανός.

Ο εκπρόσωπος της νιγηριανής αντικατασκοπείας για τον βόρειο τομέα της χώρας, εξέφρασε και αυτός «αμφιβολίες» για την πληροφορία περί εκτέλεσης των ομήρων και επιπλέον έδωσε την πληροφορία ότι «έχουν γίνει συλλήψεις, την προηγούμενη βδομάδα, ατόμων ενεχόμενων στην απαγωγή».

Eκπρόσωπος
Τύπου της Setraco επίσης δήλωσε ότι η κατασκευαστική εταιρεία δεν γνωρίζει τίποτε για εκτελέσεις.

Η λιβανέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ερευνά το θέμα με τους ομήρους. Το ίδιο ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Η πληροφορία που αναρτήθηκε σε ισλαμικη ιστοσελίδα και αναφέρει ότι ισλαμιστές αντάρτες προχώρησαν στην εκτέλεση επτά ομήρων, μεταξύ των οποίων και ενός έλληνα υπηκόου, στη Νιγηρία διερευνάται ανέφεραν από την πλευρά τους πήγες του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για την ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή προείχε και προέχει η ασφάλεια των ομήρων.

H ανακοίνωση της ισλαμικής οργάνωσης:

Statement: The message, attributed to Ansaru, posted online claiming that the seven hostages had been killed
 Πηγή:skai.gr