Βράβευση του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στη Σόφια

“Στην Ελλάδα συμβαίνουν τόσα και τόσα, ώστε είναι πολύ δύσκολο να πιάσει κανείς το νήμα ανάμεσα στις εξελίξεις και να αναπτύξει μια ιστορία. Τόσο πολύς κόσμος μπήκε φυλακή, αλλά εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση είναι ακόμα ελεύθεροι. Η κατάσταση είναι τραγικοκωμική και ίσως ο μοναδικός, που θα κατάφερνε να κάνει με επιτυχία μια ταινία για τη σημερινή Ελλάδα, θα ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν!”.

Αυτό αναφέρει ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράςσε απάντηση της ερώτησης της βουλγαρικής εφημερίδας “Καπιτάλ Daily” αν στα σχέδια του διάσημου ”μετρ” του διεθνούς σινεμά εντάσσεται να γυρίσει ταινία για τις επίκαιρες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η επιβλητική παρουσία του κ. Γαβρά έδωσε το στίγμα στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στη Σόφια. Στον κ. Γαβρά και τον Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Ταβιάνι απονεμήθηκε το επίτιμο βραβείο της 18ης έκδοσης του Sofia Film Fest.

Στο πλαίσιο των εκτενών ρεπορτάζ, τα οποία ο βουλγαρικός Τύπος αφιερώνει στη βράβευση των δύο σκηνοθετών, η εφημερίδα “Στάνταρ” δημοσιεύει τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Γαβρά κατά τη πρεμιέρα του νέου έργου του σκηνοθέτη, στη Βουλγαρία.

“Η ταινία μου λέγεται ‘Κεφάλαιο’ αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον Κάρολο Μαρξ. Εκείνος είναι αδιαμφισβήτητος επιστήμονας, αλλά μεταμόρφωσε το έργο του σε θρησκεία. Εκείνος που είναι σε θέση να κερδίσει ένα εκατομμύριο ευρώ στις μέρες μας, αρχίζει αυτομάτως να πιστεύει ότι είναι ισχυρότερος από τους άλλους και θέλει να κάνει κουμάντο στα πάντα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας. ‘Ο κόσμος πιστεύει, ότι το χρήμα είναι μέσο, ενώ το χρήμα είναι Κύριος. Όσο καλύτερα υπηρετείς τον Κύριο αυτόν, τόσο περισσότερο σε προδίδει’, είπε ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας μου. Πρόκειται για κάτι, που έχω ακούσει ο ίδιος από τραπεζίτες. Παρακολουθώ τις διαμαρτυρίες στη Βόρεια Αφρική, στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Προκύπτουν από τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, που τάζουν πολλά, αλλά μετά πράττουν άλλα, μέχρι και κλοπές. Πράγματι, δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι πολιτικοί που εκλέγονται από τον λαό, μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί να κλέβουν τα λεφτά αυτού του λαού. Πιστεύω, ότι διαμέσου του κινηματογράφου για πρώτη φορά στην ιστορία καταφέραμε να δείξουμε τη γυμνή καρδιά του ανθρώπου, χωρίς οποιαδήποτε ‘στολίδια'”.

Αυτά αναφέρει ο διάσημος σκηνοθέτης στην ομιλία του, που φιλοξενεί στο σημερινό τεύχος της η εφημερίδα της Σόφιας.

Nooz.gr