«Η Ελλάδα κοντεύει να ξεπεράσει την κρίση»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γ. Στουρνάρας στο «Guardian»

Η Ελλάδα κοντεύει να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

«Η Ελλάδα έχει διαφύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Κανείς δεν μιλά σήμερα για το Grexit (την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ)- ακόμη και οι οικονομολόγοι που είχαν ταχθεί υπέρ του Grexit παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος», δήλωσε ο υπουργός.

«Όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε καλύψει τα δύο τρίτα του στόχου. Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, έχουμε καλύψει τα τρία τέταρτα της απόστασης έως την επίτευξη του στόχου. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα πολύ μεγάλο αντίτιμο με τη λιτότητα… Αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «είναι όπως σε έναν μαραθώνιο- τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα, επειδή υπάρχει μεγάλη κόπωση».

Από την Ευρώπη περιμένει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, δήλωσε ο υπουργός.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Και θέλω να θυμίσω στο Eurogroup την απόφασή του στις 20 Νοεμβρίου 2012 ότι, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνειά μας, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε το επίπεδο του χρέους μας», δήλωσε. Ο υπουργός επισήμανε ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι λιγότερο επώδυνη και, κατά συνέπεια, θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος για τους πιστωτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Κύπρο και για τη συζήτηση που γίνεται ως προς το ενδεχόμενο να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες των τραπεζών της, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει λύση που θα αποφύγει την αποσταθεροποίησή της, αλλά πρόσθεσε ότι δεν φοβάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα «τώρα που η Ευρωζώνη έχει την εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων».

Ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η Ελλάδα θα επέτρεπε στην Κύπρο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ύψους 50 δισ. ευρώ. «Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα», δήλωσε.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το μέλλον της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από αυτό της Ευρώπης. «Θα εξαρτηθεί από την αρχιτεκτονική της. Χρειαζόμαστε μία πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, μεγαλύτερη ενότητα, περισσότερη συνοχή. Τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αποτελούν ένα παράδειγμα σημαντικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική», σημείωσε.

Newsbeast.gr