Κορυφαία γερμανική διάκριση σε Ελληνοαυστραλό επιστήμονα

Με το κορυφαίο βραβείο Robert Sommer το γερμανικό Πανεπιστήμιο Justus Liebig τίμησε τον Ελληνοαυστραλό καθηγητή Χρήστο Παντελή, «για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στον τομέα της ψυχιατρικής έρευνας».
Ο καθηγητής Παντελής, από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, είναι επικεφαλής ενός τμήματος με 80 ερευνητές που ασχολούνται με όλους τους τομείς της ψυχιατρικής έρευνας.

Ο ίδιος έχει γράψει τρία βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 380 επιστημονικά άρθρα για την σχιζοφρένεια, την κατάθλιψη, τον αυτισμό και άλλα σχετικά θέματα.
Πέρυσι ο καθηγητής Παντελής, μαζί με τον καθηγητή Νανοηλεκτρονικής, Σταν Σκαφίδα, «ένωσαν» τις επιστημονικές τους γνώσεις προκειμένου να «χαρίσουν» στην ανθρωπότητα το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού…

Οι δυο καθηγητές του Πανεπιστημίου Μελβούρνης κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα για τη διάγνωση του αυτισμού και –ίσως- και της σχιζοφρένειας, αλλά για τη διαπίστωση κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.
Ξεκινώντας με την επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόθεση ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει και κληρονομική πάθηση, που σημαίνει ότι η αρρώστια έχει άμεση σχέση με τη γονιδιακή ταυτότητα του ατόμου και των συγγενών του, και γνωρίζοντας, παράλληλα, ότι προκειμένου να νοσήσει ένα άτομο απ’ αυτόν χρειάζεται η μετάλλαξη περισσοτέρων του ενός γονιδίου, ξεκίνησαν έρευνες.

Εξέτασαν τα γονίδια περίπου 8.000 ανθρώπων που σχετίζονται με τη νόσο. Και οι δύο είπαν ότι το τεστ βρίσκεται στην πειραματική του φάση και ότι δεν είναι διαγνωστικό. «Η εξέταση είναι περισσότερο προληπτική και θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου» αναφέρουν.

Οι δύο ομογενείς επιστήμονες, όμως, με αυτήν την έρευνά τους, ανοίγουν ένα ακόμα μεγαλύτερο και, σίγουρα, αισιόδοξο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, αυτό που λέγεται «σχέση γενετικού κώδικα και ψυχασθενειών». Δυνητικά μία τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους και στην σωστή αντιμετώπισή τους.