Πρόοδος, χωρίς συμφωνία με την τρόικα

Προς… εκτόνωση φαίνεται να οδηγούνται οι διαφορές και οι αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, όπως προκύπτει από το παρασκήνιο του μίνι υπουργικού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρχουν εκκρεμότητες ενόψει της αυριανής, κρίσιμης συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, και να έρχεται πιο κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. “Εμείς δεν κάνουμε πίσω, γιατί δεν θα έχει νόημα η ρύθμιση”, είναι το κλίμα από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ αύριο αναμένεται νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες που να αφορούν το συγκεκριμένο υπουργείο, ενώ υπάρχει ικανοποίηση για τη θετική αποδοχή μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα Ταμεία πρότασης. Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, οπότε και αναμένεται να κλείσει το θέμα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 18:00.

“Υπήρξε πρόοδος αλλά κανένα θέμα δεν έχει κλείσει”, είναι το κλίμα που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών, με τους ίδιους κύκλους να σημειώνουν με νόημα:

Δεν υπάρχει πρόοδος στις δόσεις. Υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αύριο τεχνικά κλιμάκια και με τα δύο υπουργεία (Εργασίας-Οικονομικών). Αυτοί θέλουν ένα μόνιμο σύστημα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και εμείς θέλουμε 100-200-1000 δόσεις.

Αναζητούμε ταυτόσημο σύστημα με τα ίδιες δόσεις και ίσως παραταθεί η παραμονή της τρόικας για αυτό τα θέμα.

Θέλουν να μάθουν πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και πόσα θα πάρουμε.

Ακίνητα: Ανοικτό το ζήτημα το κουβεντιάζουμε.

Συζητήθηκαν και μάκρο σε πολύ καλύτερο κλίμα.

Αν είχε κλείσει το θέμα με το δημόσιο θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη δουλειά.

Στα δάνεια υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση. Δεν είναι πιθανό να κλείσει κάποιο μέτωπο αύριο με τον Πρωθυπουργό. Θα κλείσουν όλα μαζί ή τίποτε.

Η βελτίωση ορισμένων μέτρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος πετρελαίου, τέθηκε από την πρώτη μέρα. Όχι πολύ θετική η αντίδραση της τρόικας. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους.

Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις.

Όσο για τον Υπουργό Οικονομκών Γιάννη Στουρνάρα, σχολίασε τα εξής: “Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις στις ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία-Εφορίες. Αύριο συναντιούνται τα τεχνικά κλιμάκια για να βρεθεί λύση”.