Απάντηση ΥΠΕΞ σε ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ!

Η Τουρκία, λίγες μέρες μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ντον Ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν και τις σε καλό κλίμα συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών κ.κ.  Αβραμόπουλου και Νταβούτογλου,  σπεύδει, ακατανόητα, να ανεβάσει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά. Έστειλε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ προκαλώντας την ορθή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε ότι η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε απάντηση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013.

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση, όπως εξάλλου αναμενόταν, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.