ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Καλύτερα Μαντείο!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Το αεροπλάνο της ιστορίας μας, ενώ πετούσε, ξαφνικά άρχισε να χάνει απότομα ύψος! Πανικός μέσα στην άτρακτο! Φωνές, κραυγές, σταυροκοπήματα!

Δύο φίλοι, κάθονταν δίπλα – δίπλα. Ο ένας ήρεμος. Ο άλλος προσωποποίηση του πανικού.

-Γιατί κάνεις έτσι; λέει ο ήρεμος.

-Μα δεν βλέπεις, ουρλιάζει ο φίλος του. Πέφτει το αεροπλάνο!

-Ε, και λοιπόν εσένα τι σε νοιάζει, δικό σου είναι; απαντά ατάραχος πάντα ο άλλος!..

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στις δύσκολες στιγμές το χιούμορ έχει ξεχωριστή αξία. Έχει ποιότητα. Έχει γενναιότητα. Έχει σωφροσύνη.

Αρετές Ελληνικές, που τις …χάσαμε στο διάβα του χρόνου! Είναι η αρνητική πλευρά των λαών που έχουν μακραίωνη ιστορία! Κάπου “κάνουν κοιλιά”! Αναπόφευκτο.

Δείτε, ας πούμε τους Αιγυπτίους σήμερα. Ποιά σχέση έχουν με την υπερτρισχιλιετή ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου;  Ή τους Πέρσες. Ή τους Κινέζους. Πόσο μοιάζουν με τους αρχαίους προγόνους τους; Έχουν τον ίδιο Πολιτισμό με εκείνον που είχαν αναπτύξει πριν από χιλιάδες χρόνια οι μακρυνοί τους πρόγονοι; Εδώ πάει εκείνο που λέει κανείς, συγκρίνοντας δύο φίλους: Ξέρεις τον Θανάση; Ναι. Ε, καμία σχέση!

Πώς θα ξεφεύγαμε εμείς οι Έλληνες από τον κανόνα; Ας μην μας κακοφαίνεται, επομένως, όταν μας λένε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Ούτε αυτοί που το λένε έχουν καμία σχέση με τους  αντίστοιχους αρχαίους δικούς τους,  εάν διαθέτουν! Και αυτή είναι μία άλλη ποιοτική διαφορά. Εμείς έχουμε, εκείνοι δεν έχουν, ρίζες!

Δεν έχουν, πολύ συχνά, ούτε ιστορία και θέλουν να κλέψουν τη δική μας, όπως οι Σκοπιανοί! Βαφτίζουν όλους τους αρχαίους Μακεδόνες, τάχατες δικούς τους και (νομίζουν ότι) ησυχάζουν! κούνια που τους κούναγε! Θα το καταλάβουν κάποτε, αλλά θα είναι αργά, γι αυτούς!

Στο μεταξύ, εμείς “ξεπετάμε” το ένα μνημόνιο πίσω απ΄τ΄άλλο. Τον έναν σκόπελο πίσω από έναν άλλο. Που θα βγεί; Μόνο μάντισσες και χαρτορίχτρες το ξέρουν. Ο Στουρνάρας, πάντως, όχι! Ούτε, ίσως, ο Αντώνης. Όλοι επλπίζουν! Η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Ωστόσο, κι αυτή πεθαίνει…

Λοιπόν, αντί για τζαμί και τα τοιαύτα που θέλουν οι Τούρκοι, γιατί δεν φτιάχνουμε ένα σύγχρονο Μαντείο των Δελφών; Και τουρισμό θα προσελκύσουμε, και κεφάλαια θα φέρουμε και καλοδεχούμενοι θα είμαστε σ΄ανατολή και Δύση! Χώρια που θα γίνουμε όλοι ζάμπλουτοι!!!

Αντε να δούμε. οι “αγανακτισμένοι”, λέει, επιστρέφουν στο Σύνταγμα… Ναι, μέχρι το Ιούνιο. Ιούλιο απιθώνουν κι αυτοί χαμαί την διαμαρτυρία τους και πάνε για τα “μπάνια του λαού”… Ρουτινιάρικη η ζωή στην χώρα μας!

Η “επανάσταση” πάντα μπορεί να περιμένει…

Φίλε Χάρη, ίσως σε εκπλήξω ευχάριστα…

Πάντα οι ηθοποιοί βρίσκονταν ένα βήμα πιο μπροστά στο “φιλοσοφείν”.