Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, θα παραστεί στο Συνέδριο της Παμμακεδονικής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση να κηρύξει την έναρξη του 670υ συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, που θα διεξαχθεί φέτος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λιττόχωρο Κατερίνης, στη Σιταριά, στο “Αλεξάνδρειο” Ίδρυμα, από τις 8 μέχρι τις 12 Ιουλίου 2013, Επίσης, στη Φλώρινα, θα γίνει και το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα 13 και 14 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο κομιστής της προσκλήσεως πρώην Ύπατος Πρόεδρος Παμμακεδονικής Γιώργος  Παπαδόπουλος, υποσχέθηκε πως “θα κάνει κάθε θυσία προκειμένου να είναι παρών στο Συνέδριο της Παμμακεδονικής τον Ιούλιο”. Τον πρωθυπουργό επισκέφθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαδόπουλος και του απηύθυνε την σχετική πρόσκληση.

Ο π. ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 67ου Συνεδρίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ μιλά στην PHP

Ο π. ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 67ου Συνεδρίου, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ μιλά στην PHP.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ PHP

Στην Αθήνα, βρίσκονται οι δύο πρώην Ύπατοι πρόεδροι της Παμμακεδονικής και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 67ου Συνεδρίου  οι κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Μιτούλης, ενώ για την προετοιμασία του Συνεδρίου έφθασε επίσης στην Αθήνα χθες Πέμπτη 14 Μαρτίου και ο νυν Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής Κώστας Χατζηστεφανίδης.

Πρόσκληση επρόκειτο να επιδώσουν και σε άλλους πολιτικούς, ενώ, όπως είπαν χθες στην ΡΗΡ,  θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με στο Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. Χθες Πέμπτη, ποι κ.κλ.΄Παπαδόλπουλος και Μυτούλης, επισκέφθηκαν τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργό Κων. Τσιάρα.  Στην συνάντηση με τον κ. Τσιάρα επρόκειτο να είναι και ο Ύπατος Πρόεδρος κ. Χατζηστεφανίδης,  αλλά, δυστυχώς, καθυστέρησε να αφιχθεί στην Αθήνα η πτήση του, από Νέα Υόρκη, και έτσι δεν παραβρέθηκε ο ίδιος τελικά.

Μιλώντας στην ΡΗΡ, οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Μυτοιύλης, στον προθάλαμο του υπουργικού γραφείου, εξήγησαν πως “αποφασίσαμε να κάνουμε φέτος το Συνέδριο  της Παμμακεδονικής στην Ελλάδα  γιατί πέρυσι το αντάμωμα είχε μεγάλη επιτυχία. Θα φέρουμε εμείς τουλάχιστον 10.000 κόσμο στο δικό μας Συνέδριο. Ακόμη 15.000 χιλιάδες υπολογίζουμε να φέρουμε στο Αντάμωμα και  στο Πανελλήνιο Παμμακεδονικό Συνέδριο που θα γίνει στη Φλώρινα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και λίγο την οικονομία της πατρίδας μας, της  Ελλάδος, που ειδικά εσείς το ξέρετε κύριε Μαλασπίνα πολύ καλά ότι την έχουμε πολύ βαθειά στην καρδιά μας”.

Οι δύο Μακεδόνες πρόσθεσεν ότι “σαν παλιοί πρώην πρόεδροι της Παμμακεδονικής διακήρυσσουμε ότι η Παμμακεδονικές οργανώσεις ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Και αυτό κοιτάμε να κάνουμε και τώρα. Να φέρουμε τη δόξα τη δύναμη  και τη βοήθεια που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.”

Μιλώντας γενικότερα για την ομογένεια πρόσθεσαν ότι “το πιο σπουδαίο πράγμα είναι ότι εμείς  οι Έλληνες από τη Μακεδονία προσπάθούμε να εμφυτεύσουμε την αγάπη που έχουμε για την Ελλάδα και στα παιδιά μας. Κρατάμε τα πατρικά μας σπίτια, για να έρχονται τα παιδιά μας εδώ να γνωρίζουν την Ελλάδα. Όλη η Ομογένεια. Και η ελληνική γλώσσα μιλιέται δεύτερη-τρίτη γενιά. Αλλά άμα τους κρατήσουμε και έχουν τη συνείδηση την ελληνική, κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο και ας μην μιλάνε την γλώσσα.

Ο π. ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 67ου Συνεδρίου, Κώστας , ενώ μιλά στην PHP

Ο π. ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 67ου Συνεδρίου, Κώστας Μυτούλης, ενώ μιλά στην PHP.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ PHP

Από την πλευρά του ο κ. Μυτούλης είπε πως οι ομογενείς που επισκέτπονται την Ελλάδα δεν είναι απλοί τουρίστες. “Το 1977 κάναμε πάλι Συνέδριο στην Ελλάδα.Ένας από του υφυπουργούς τότε μας είπε: Μα τώρα το κάνετε το Συνέδριο το καλοκαίρι,  που έχουμε τουρίστες…
Του είπαμε, εμείς δεν είμαστε τουρίστες.  Εμείς ερχόμαστε εδώ γιατί αγαπούμε την Ελλάδα. και να ξέρετε, όταν ερχόμαστε εμείς, δεν ξοδεύουμε πέντε δέκα φράγκα στα εστιατόρια. Εμείς και τα σπίτια μας που έχουμε εδώ θα επισκευάσουμε, κάτι θα κάνουμε και στο χωριό, του δίνουμε ζωή…”

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και, ιδιαίτερα, το Σκοπιανό, που δεν μπορεί να απουσιάσει από καμμία συζήτηση με Μακεδόνες, ο κ. Παπαδόπουλος άταν κάθετος: “Εμεις ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Ποτέ. Ούτε σύνθετη ονομασία δεχόμαστε”. Και ο κ. Μυτούλης πρόσθεσε, από την πλευρά του: “Εμείς επαγρυπνούμε εδώ και 60 χρόνια. Από το 1947 που είχε δημιοουργηθεί το πρόβλημα και θέλανε να δώσουνε αυτονομία οι Αμερικανοί, δύο δικοί μας  ντύθηκαν τσολιάδες με φουστανέλα και πήγαν στον Πρόεδρο Τρούμαν και του λένε:  Κύριε Πρόεδρε, εμείς είμαστε αυτοί που θέλετε να δώσετε  στα Σκόπια! Και έτσι άλλαξε η πολιτική της Αμερικής τότε”…

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Από το Παμμακεδονικό Αντάμωμα, το 2012.