Bloomberg: Η ύφεση και η ανεργία φέρνουν σε δεύτερη μοίρα την κρίση χρέους

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαλαρώνουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχε απαιτήσει η Γερμανία, καθώς η οικονομική ύφεση και η διογκούμενη ανεργία στη Νότια Ευρώπη έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα την κρίση χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής -που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες- σχέδια για «διαρθρωτικές» αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών, επικαλούμενο προσχέδιο του ανακοινωθέντος που είναι σε γνώση του Bloomberg.

«Σημαντική πρόοδος γίνεται στην κατεύθυνση διαρθρωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχισθεί», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο δίνει έμφαση σε «δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη». Η διατύπωση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί “κωδικό” για τη χορήγηση μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβάλλει την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αμύνθηκε, σημειώνει το δημοσίευμα, στις επιθέσεις που δέχεται από χώρες της Νότιας Ευρώπης ότι είναι πολύ αυστηρή και στις προειδοποιήσεις από τη Βόρεια Ευρώπη ότι γίνεται πολύ χαλαρή.

«Ο ισχυρισμός ότι η Επιτροπή επιδιώκει ανελαστικά τις πολιτικές λιτότητας δεν ισχύει», ανέφεραν χθες σε σημείωμά τους (policy paper) ο Μάρκο Μπούτι και ο Νίκολας Καρνό από τη Διεύθυνση Οικονομικών της Επιτροπής, προσθέτοντας: «Ούτε προφανώς ισχύει η αντίθετη κατηγορία ότι το πλαίσιο έχει γίνει πιο αδύναμο».

 

NewsIt.gr