Economist: Η Κύπρος βρίσκεται στο έλεος της ευρωζώνης

-Σε σύγκριση με τα μεγέθη της Κύπρου τα ποσά που θα χρειαστούν, θα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που απαιτήθηκαν σε διασώσεις άλλων χωρών
-Ακόμη και αν βρούμε τα λεφτά παραμένουμε ένα κράτος με  ραγισμένο τραπεζικό σύστημα

Η μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για μια δανειακή συμφωνία για την Κύπρο, γεννήθηκε από την εγγενή πολυπλοκότητα του θέματος εκτιμά το περιοδικό «Economist» , αναφέροντας ότι τα απόλυτα χρηματικά ποσά πού θα χρειαστούν για την Κύπρο, θα είναι πολύ μεγαλύτερα, σε σχέση με τις τέσσερις προηγούμενες διασώσεις (για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τις τράπεζες της Ισπανίας).

Αλλά οι διαπραγματευτές λένε ότι είναι το πιο λεπτό bail-out μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω της αντανάκλασης της επιρροής της Ρωσίας στο νησί και της γενικευμένης καχυποψίας που επικρατεί ανάμεσα στις βόρειες χώρες, ότι η Κύπρος αποτελεί καταφύγιο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος .

Μέχρι στιγμής η διάσωση της Κύπρου υπολογίζεται στα 17 δις ευρώ. Σ’αυτή την κλίμακα τα επίσημα δάνεια θα ανέρχονταν στο 95% του κυπριακού ΑΕΠ. Αλλά αυτή τη στιγμή η προσπάθεια επικεντρώνεται στην συρρίκνωση του μεγέθους, με την εξεύρεση των 7 δις από άλλες πηγές, όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση του εταιρικού φόρου, ή ακόμη και του ειδικού φόρου ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων.

Στην πράξη, αναφέρει το «Economist», η κύρια απάντηση βρίσκεται στα συνταξιοδοτικά ταμεία και την χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών με 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ομόλογα που πρόκειται να εξαγοραστούν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ωστόσο, ακόμη και εάν περάσει η προσπάθεια για μείωση του ποσού που απαιτείται για την Κύπρο, το ραγισμένο τραπεζικό μοντέλο της θα εξακολουθεί να υφίσταται, αναφέρει το περιοδικό.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία έπιασε πάτο, εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα της, η Κύπρος υπέκυψε στις απώλειες των υπερμεγέθη τραπεζών της. Έως τα μέσα τοu 2011 ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της.

Οι Τράπεζες οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρώσους καταθέτες, υπέστησαν βαριές απώλειες από την επέκταση τους στην ελληνική αγορά.

Ο πυρήνας της οποιασδήποτε κυπριακής συμφωνίας είναι ένα bail-out των τραπεζών της, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν έως και € 10 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να επιμείνουν στην πρόταση για ένα bail-in των πιστωτών των τραπεζών για την κάλυψη των αναμενόμενων ζημιών.

Το πρόβλημα όμως είναι, ότι μία τέτοια ενέργεια, θα έθετε σε συναγερμό τους επενδυτές και τα μεγάλα ποσά που διακυβεύονται σε τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Η Κύπρος κινδυνεύει κατά το «Economist» να πέσει σε ένα ελληνικού τύπου χάος, με αποτέλεσμα, να εργάζεται κάτω από ένα υψηλό χρέος και τους όρους που θα της επιβάλλονται από τις πιστώτριες χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα πρόβλεψε ότι το ΑΕΠ, το οποίο μειώθηκε πέρυσι κατά 2,3%, θα μειωθεί κατά 3,5% το 2013 και κατά 1,3% το 2014.

Ακόμα και αν αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως αισιόδοξο μήνυμα, η Κύπρος πέραν από το τεράστιο τραπεζικό της σύστημα έχει να σηκώσει και το βάρος του ιδιωτικού, μη χρηματοπιστωτικού χρέους (δηλαδή, των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων) το οποίο είναι το τρίτο κατά σειρά υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.
Το περιοδικό «Economist», εκτιμά εντούτοις ότι η Κύπρος έχει ένα άσσο στο μανίκι της, την πρόφαση ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ της.

Παρόλαυτα η αξία της επένδυσης είναι ακόμη αβέβαιη και θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να μετατραπεί σε μετρητά.
Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ρώσικου δανείου, ακόμη όμως και με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος εκτιμά το «Economist», βρίσκεται στην πραγματικότητα, στο έλεος της ευρωζώνης.

NewsIt.com.cy