Χάος στην Κύπρο από το κούρεμα των καταθέσεων! ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διχάστηκε η Κύπρος από την ισοπεδωτική απόφαση του Eurogroup, να επιβάλει κούρεμα στις καταθέσεις! Δείτε τι λένε τρεις οικονομολόγοι στο newsit.com.cy

Διχάστηκε η Κύπρος από την ισοπεδωτική ενέργεια του Eurogroup, να επιβάλει κούρεμα στις καταθέσεις ύψους 68 δις ευρώ, από το οποίο θα προκύψουν €5,8 δις, ενώ το πακέτο διάσωσης που ενέκρινε ανέρχεται στα €10δις.

Δίκοπο μαχαίρι αλλά και δρόμο χωρίς επιστροφή, χαρακτηρίζουν οικονομολόγοι, το μέτρο που επιβλήθηκε στην Κύπρο, για πρώτη φορά στα τρία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Σε δηλώσεις στο newsit.com.cy, τρεις έγκριτοι οικονομολόγοι δίνουν τη δική τους διαφορετική διάσταση του θέματος.
Οι οικονομολόγοι, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Μιχάλης Φλωρεντιάδης αν και χαρακτηρίζουν το μέτρο σκληρό, εκτιμούν ότι τα διλλήματα που τέθηκαν ενώπιον της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου ήταν καταστροφικά, υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα η Κύπρος να γυρίσει σελίδα.

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αυτήν την ώρα πάνω από 150 εταιρείες αποστέλλουν requests στους λογιστές τους για άμεση απόσυρση ολόκληρου του ποσού των καταθέσεών τους, ούτως ώστε αυτές να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν αλλού.
bankcyprus
Εννοείται βεβαίως ότι οποιοδήποτε ποσό αφορά στην φορολόγηση αυτών των……
ποσών θα ισχύσει κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων.

Οι καταθέτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους μετά την απόφαση να περιλαμβάνεται κούρεμα στις καταθέσεις 6,75% έως 100.000 ευρώ και 9,9% από αυτό το ποσό και πάνω.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα χρήματα, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε.

Όταν πάλι αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τους.

—————————————————————————————————————————————————————————————–

“Επανάσταση” φαίνεται πως ξεκινάει στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

eksafeas_632_355 default

Αυτήν την ώρα εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και φωνάζουν συνθήματα, ενώ όσο περναέι η ώρα οι συγκεντρωμένοι όλο και αυξάνονται….

Δείτε το βίντεο

Σημειώνεται ότι στις 20:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από 150 εταιρίες έχουν ήδη αποστείλει μέσω των λογιστών τους σχετικά αιτήματα για απόσυρση των καταθέσεών τοους από τις τράπεζες της Κύπρου και μεταφοράς τους αλλού.

Από το πρωί χιλιάδες πολίτες προσπάθησαν να “σηκώσουν” τις καταθέσεις τους όμως βρήκαν τις τράπεζες κλειστές και τα ΑΤΜ εκτός λειτουργίας…

Όσοι ήταν τυχεροί κατάφεραν να “σηκώσουν” από ΑΤΜ μόνο το ποσό των 600 ευρω! Η απελπισία και η αγανάκτιση ήταν τόση μεγάλη που “επιστρατεύτηκαν” ακόμη και μπουλντόζες! Ο πολίτης με την μπουλντόζα φώναζε πανικόβλητος να του ανοίξουν την πόρτα, για να πάρει τις καταθέσεις του. (Διαβάστε την είδηση)

Διάγγελμα Αναστασιάδη προς το λαό

Ενώπιον του λαού θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης για αποδοχή των όρων του Eurogroup, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη δώσει μία πρόγευση του αυριανού διαγγέλματος του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρουσίασε την λύση που επέλεξε η κυβέρνηση, ως την μοναδική μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξήγησε ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τέθηκε το δίλημμα την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλεγεί, είτε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης.

«Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποιώντας ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε εκείνον, η σε κανένα, να μπεί στη λογική της επίρριψης ευθυνών» Διαβάστε περισσότερα στο newsit.com.cy

Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων

Η συμφωνία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και, συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Διαβάστε την είδηση για τη συμφωνία στο Eurogroup

———————————————————————————————————————————————————————————————-

Πανικό έχει προκαλέσει στους Κύπριους η συμφωνία του Eurogroup η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων “κούρεμα” των καταθέσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Εκεί όμως διαπίστωσαν πως το σύστημα δεν λειτουργούσε.

Ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «για να αποφευχθούν τα χειρότερα τα συνεργατικά θα παραμείνουν σήμερα κλειστά».

Τελικά, αργότερα γνωστοποιήθηκε πως οι τράπεζες επιτρέπουν την ανάληψη ποσού μέχρι 600 ευρώ από τα ΑΤΜ.

Ωστόσο, ο πανικός ήταν τόσο μεγάλος που κάποιος έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ακόμα κι εκσκαφέα ωστε να μπει σε υποκατάστημα τράπεζας.Ο πολίτης φώναζε πανικόβλητος να του ανοίξουν την πόρτα, για να πάρει τις καταθέσεις του. (Διαβάστε την είδηση)

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και, συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.com.cy