Βαρύ το κλίμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τους ενημέρωσε λεπτομερώς για την απόφαση του Eurogroup.
Επίκειται η σύσκεψη με τους τραπεζίτες.

Όπως μεταδίδουν τα Κυπριακά μέσα, εξερχόμενοι από τη συνάντηση πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αρνητικοί με τις εξελίξεις που προέκυψαν από το Eurogroup και τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση.

O γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε πως ο καθένας κάνει τις επιλογές του και διαλέγει τον δρόμο που θέλει να ακολυθήσει. «Αφού έτσι λειτουργούμε ο καθένας ευθύνεται για τις όποιες αποφάσεις».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε πως είναι αρνητικά τα νέα δεδομένα και το κόμμα του θα εξετάσει το πρωί της Κυριακής, 17 Μαρτίου, τη νέα τάξη πραγμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν σημείωσε πως όντως τα δεδομένα είναι άσχημα αλλά χρειάζονται μελετημένους χειρισμούς για να εξέλθει η Κύπρος της δύσκολης κατάστασης. Δεν πρόκειται, είπε, να μπω στη διαδικασία να κρίνω την Ευρώπη και να τοποθετηθώ στα περί αλληλεγγύης αλλά ως ΔΗΚΟ θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα που έχουμε ενώπιόν μας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε πως σε δύο περιπτώσεις αποχώρησε λόγω των αξιώσεων των Ευρωπαίων δανειστών της Κύπρου. “Η σκληρή απόφαση είναι υπό την αίρεση της Βουλής των Αντιπροσώπων” σημείωσε ο κ. Νεοφύτου. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά σενάρια και πως η Κύπρος πρέπει να αποφασίσει τις συνέπειες από τα δύο βασικά σενάρια που αντιμετωπίζει η χώρα.


Η κυβέρνηση προτίθεται να επικυρώσει με νόμο την απόφαση των Βρυξελλών μέχρι το αργότερο τη Δευτέρα, προκειμένου να προλάβει το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες περί τις 20.00, ενημέρωσε τηλεφωνικώς νωρίτερα τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, όπως έγινε γνωστό αύριο, θα έχει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την ολομέλεια, ώστε να να περάσουν τα νομοσχέδια, που ετοιμάζονται, και να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Για να περάσει όμως το νομοσχέδιο, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα χρειαστεί το 75% των ψήφων της Κυπριακής Βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να βρει «συμμάχους» από τα υπόλοιπα κόμματα.

Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως γράφει το SigmaLive, οι ζυμώσεις στην Κυπριακή Βουλή έχουν ως εξής:

Ποιοι ψηφίζουν ΝΑΙ
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού θα ταχθεί υπέρ της πρότασης της Κυβέρνησης. Από τις 20 ψήφους θα πρέπει να αφαιρέσουμε αυτή της Στέλλας Κυριακίδου η οποία απουσιάζει στην Αργεντινή για οικογενειακές υποχρεώσεις.

Στο ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από την πρώτη τοποθέτηση του Μάριου Κάρογιαν. Ακόμη όμως και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι πρώτο φαβορί να καταψηφίσει τα νομοσχέδια και μαζί του οι Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Το ΕΥΡΩΚΟ θα πρέπει να θεωρείτε χαμένος σύμμαχος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού τόσο ο Δημήτρης Συλλούρης όσο και ο Νίκος Κουτσού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Ποιοι ψηφίζουν ΟΧΙ
Είναι δεδομένο ότι τόσο οι βουλευτές του ΑΚΕΛ όσο και αυτοί της ΕΔΕΚ θα καταψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μαζί τους θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα συνταχθεί και ο Ζαχαρίας Κουλίας αλλά και ο Γιώργος Περδίκης.

Στο καλύτερο σενάριο για την Κυβέρνηση θα υπερψηφίσουν τα μέτρα 29 βουλευτές (19 του ΔΗΣΥ, 2 του ΕΥΡΩΚΟ και 8 του ΔΗΚΟ). Στο πιο ρεαλιστικό σενάριο θα φτάσουν τις 27 ψήφους (19 ΔΗΣΥ και 8 ΔΗΚΟ) ενώ στο χειρότερο οι θετικές ψήφοι θα φτάσουν το σύνολο των 24 (19 ΔΗΣΥ και 5 ΔΗΚΟ). Σε αυτό το ενδεχόμενο οι αρνητικές ψήφοι θα φτάσουν τις 31 στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι η «λύση» που αποφασίστηκε για τη σωτηρία της Κύπρου δεν είναι αποδεχτή.

Οργή πολιτών για τη συμφωνία

Παράλληλα, από το πρωί οι Κύπριοι βρίσκονται σε αναβρασμό, προσπαθώντας να «τραβήξουν» όσες καταθέσεις μπορούσαν, όμως το σύστημα είχε μπλοκάρει, ενώ ακόμα και όταν κάποια στιγμή άνοιξε διαπίστωσαν ότι ο φόρος ήδη παρακρατούνταν.

Από το απόγευμα, εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την αστυνομία να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Οργισμένοι πολίτες επιχείρησαν να ανακόψουν το όχημα, στο οποίο επέβαινε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την στιγμή που εισερχόταν της πύλης του Προεδρικού Μεγάρου. Άμεση ήταν η αντίδραση των ανδρών της ΜΜΑΔ, οι οποίοι παρενέβησαν επιτρέποντας στο όχημα που μετέφερε τον εκπρόσωπο να περάσει την πύλη και να εισέλθει στο Προεδρικό.

Οι πολίτες ανακόπτουν διερχόμενα οχήματα, καλώντας τους οδηγούς να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν καταλάβει και μέρος του δρόμου, με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί η κυκλοφορία οχημάτων.

Η προσέλευση αυξάνεται σταδιακά ενώ την ίδια ώρα υπάρχει διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Σε εξέλιξη σύσκεψη των τεχνοκρατών στο Κυπριακό ΥΠΟΙΚ

Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίας του Eurogroup ετοιμάζεται σε τεχνοκρατική σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετέχουν τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, της Κεντρικής Τράπεζας και της Νομικής Υπηρεσίας. Σε αυτήν καταρτίζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

Εξάλλου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, υπό μορφή εφάπαξ.

Δημοψήφισμα θα ζητήσει το ΑΚΕΛ – Σφοδρή αντίδραση και από τα υπόλοιπα κόμματα

Δεν αποκλείεται το ΑΚΕΛ να θέσει και θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Νωρίτερα, θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενώ σήμερα συνεδρίασε η γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και ανέλυσε τα δεδομένα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ εκφράζει δυσφορία για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου». Επέκρινε, δε, τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο», ενώ, όπως σημείωσε, από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της».

«Απαράδεκτους» χαρακτηρίζει, εξάλλου, και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ «τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι, πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

Το Κίνημα Οικολόγων θα εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας στην πολιτική επιτροπή, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης και τόνισε πως χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

Πηγή:Newpost.gr