Από αναβολή σε αναβολή η ψηφοφορία για το “κούρεμα” στην Κύπρο

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε ότι η προγραμματιζόμενη για σήμερα συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση του νομοσχεδίου για υλοποίηση της συμφωνίας για διάσωση της κυπριακής οικονομίας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, αναβάλλεται για αύριο Τρίτη στις 18:00. Ανακοίνωσε ακόμα ότι υπάρχουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο το οποίο και παραπέμπεται εκ νέου για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο χρόνος συνεδρίας της οποίας αναμένεται να καθοριστεί.

 

Αμφίρροπη δείχνει η κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας, στην οποία το κυπριακό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, έπειτα από την απόφαση-σοκ του Eurogroup. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, από τις 29 που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Η Συνεδρία της Βουλής έχει ορισθεί για τις 16.00. Θα προηγηθεί Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Μήνυμα συμπαράστασης της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς με γραπτή δήλωσή του, η οποία έχει ως εξής:

“Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στην δοκιμασία της Κύπρου. Άλλωστε, περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια. Να θυμόμαστε όμως: Η Ευημερία και η Ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα…

Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι! Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι”.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Σε δραματικούς τόνους το διάγγελμα του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για τις χειρότερες στιγμές που έχει ζήσει το νησί από το 1974. Μάλιστα, έκανε λόγο για εκβιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Eurogroup. Είχα δύο εκβιαστικές επιλογές: Η πρώτη επιλογή θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τη ρευστότητα των τραπεζών, η δεύτερη θα ήταν μια δύσκολη αλλά ελεγχόμενη κατάσταση», είπε ο πρόεδρος.«Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του νησιού», πρόσθεσε.Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αν έπελεγε τη χρεοκοπία το νησί θα διαλυόταν, θα έφευγαν οι επιχειρήσεις και η ανεργία θα εκτοξευόταν ενώ θα έφευγε η χώρα από το ευρώ.Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες. Η λύση δεν είναι αυτή που θέλουμε όμως είναι λιγότερο κατστροφική, είπε ο πρόεδρος.Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα χορηγηθούν μετοχές των τραπεζών άμεσα, ενώ θα προσφέρει το ήμισυ της αξίας των καταθέσεων, σε όσους κρατήσουν τις καταθέσεις τους, με ομόλογα του φυσικού αερίου.Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε δεύτερο μνημόνιο, είπε ο πρόεδρος.Πιο αναλυτικά, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζούμε τις πιο δραματικές στιγμές από το 1974… Μου τέθηκαν εκβιαστικά δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία. Η δεύτερη ήταν η επιλογή μίας δύσκολης αλλά διαχειρίσιμης κατάστασης που θα οδηγήσει τελικά σε διάσωση της οικονομίας και σε ανάπτυξη. Επρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο επιλογές θα είχε τις λιγότερο οδυνηρές συνέπειες. Ελαβα μία απόφαση με αίσθημα ιστορικής ευθύνης…. Εδωσα μάχη μέχρι τέλους. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και το πολιτικό κόστος. Επέλεξα τη λιγότερο οδυνηρή λύση για τη χώρα…»

Η πλήρης ομιλία Αναστασιάδη

«Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Πριν από 15 μέρες μου αναθέσατε την ηγεσία της χώρας. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μου σας υποσχέθηκα ότι θα πράξω τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπίσω τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία η πατρίδα μας οδηγήθηκε. Ταυτόχρονα είχα δεσμευτεί πως με συνέπεια και με τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έμαθα και με ξέρετε, θα απευθύνομαι σε σας χωρίς τη δειλία του πολιτικού κόστους.

Την ίδια ώρα το σύνολο των πολιτών και ο καθένας ξεχωριστά γνωρίζουν πως η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία.

Το πώς και ποιοι οδήγησαν την πατρίδα μας σε αυτή τη δεινή θέση δεν είναι του παρόντος. Δεν είναι στις προθέσεις μου, αντί της επικέντρωσης της προσοχής στο πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση, να μπούμε αυτή τη στιγμή σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση για το ποιος και πόση φέρει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Με αίσθημα απόλυτης ευθύνης θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για την τελευταία συνεδρία του Eurogroup και με απόλυτη ειλικρίνεια να παραθέσω τις πραγματικές επιλογές που τέθηκαν ενώπιόν μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει αμέσως την παροχή της έκτακτης βοήθειας που θα διατηρούσε τη ρευστότητα των δύο μεγάλων τραπεζών.

Πρέπει εδώ να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο, στο διάγγελμά του για την αποδοχή του μνημονίου, ο τέως πρόεδρος κ. Χριστόφιας, είπε ότι «θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό για τον τόπο και το λαό» να αφεθούν οι τράπεζες να καταρρεύσουν, διότι «θα συμπαρέσυρε στην καταστροφή ολόκληρη την οικονομία και θα έφερνε απερίγραπτη δυστυχία σε χιλιάδες οικογένειες απλών ανθρώπων».

Η δεύτερη, είναι η επιλογή μιας πολύ δύσκολης αλλά ελεγχόμενης και διαχειρίσιμης κατάστασης που θα οδηγήσει τελικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκαμψη.

Δεν είναι πρόθεσή μου να ωραιοποιήσω τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί γιατί δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε.

Είναι όμως με αίσθημα ιστορικής ευθύνης που έλαβα μιαν απόφαση. Εστω κι αν είχα κάθετες διαφωνίες με συγκεκριμένες πρόνοιες. Επρεπε να αποφασίσω ποια εκ των δύο θα προκαλούσε τις ολιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις και θα διασφάλιζε τις προοπτικές της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας θα είχε τις ακόλουθες συνέπειες:

Θα τερματιζόταν αμέσως η λειτουργία μιας τράπεζας. Στη συνέχεια θα ανέστελλε τη λειτουργία της η άλλη των μεγάλων τραπεζών και τελικά θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα.

Ως επακόλουθο, οι καταθέτες θα έχαναν την άμεση πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους, ενώ μεγάλος αριθμός καταθετών θα υποβαλλόταν σε σημαντικές ζημιές.

Χιλιάδες μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις θα κινδύνευαν να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Εξίσου όμως σημαντικό, θα ήταν η άμεση απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας του τραπεζικού τομέα. Δεν θα μπορούσα επίσης να παραγνωρίσω τις συνεπακόλουθες απώλειες χιλιάδων άλλων θέσεων εργασίας συνδεδεμένες με τις τραπεζικές δραστηριότητες.

Αποκορύφωμα της άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν ο ενδεχόμενος εξαναγκασμός μας σε έξοδο από το ευρώ. Ανάλογη εξέλιξη δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει σε μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός μας και του εθνικού μας πλούτου, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Μπροστά στα πιο πάνω είχα να επιλέξω μεταξύ της επιμονής στην ξεκάθαρη δέσμευσή μου ότι δεν θα δεχτώ με κανένα τρόπο την απομείωση των καταθέσεων ή μιας πορείας που θα οδηγούσε σε οδυνηρότερες για τους καταθέτες αλλά και για την οικονομία του τόπου συνέπειες.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η πίστη μου στα όσα διακήρυττα ήταν απόλυτα ειλικρινής και ήταν αυτό που διεκδίκησα και έδωσα μάχη μέχρι τέλους. Ανέλαβα και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν είναι σίγουρα αυτή που θέλαμε, όμως είναι η λιγότερο επώδυνη υπό τις περιστάσεις διότι πάνω απ’ όλα αφήνει στα δικά μας χέρια τη διαχείριση της οικονομίας μας.

Στην απόφασή μου προσμέτρησε, πέραν των αρνητικών συνεπειών που έχω ήδη επισημάνει, και μια σειρά άλλων λόγων, όπως:

1) Η προτεινόμενη συνεισφορά των καταθετών περιορίζεται στο εισόδημα των επιτοκίων που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια.

2) Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η όποια συνεισφορά θα γίνει μία και μόνη φορά, αφού μέσα από την πρόταση αυτή διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Πέραν τούτου οι μελλοντικές γενεές απαλλάσσονται από τα δικά μας λάθη.

3) Η όποια συνεισφορά δεν αποτελεί οριστική απώλεια για τους καταθέτες, αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.

4) Το κράτος, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

5) Μέσα από την ίδια απόφαση διασώζονται τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπεται η λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

6) Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε ένα φαύλο κύκλο ενός δεύτερου μνημονίου.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ώρες έτσι που να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες.

Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και το λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας.

Η δική μου βεβαίως απόφαση, για να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαιτεί την έγκριση της Βουλής. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα την απόφαση των οποίων θα σεβαστώ πλήρως, να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας.

Ελπίζω ότι όλοι μαζί, με βάση τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν, θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις.

Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Εχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: Ανταλλάγματα στους καταθέτες που χάνουν τα λεφτά τους υποσχέθηκε ο Αναστασιάδης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/95455#ixzz2NpuuAmLu

ΠΙΕΣΕΙΣ

Οι πιέσεις που φαίνεται να δέχεται ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να περάσει άμεσα το πακέτο της συμφωνίας στο Eurogroup από τη Βουλή, αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στο νησί. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται το διάγγελμα του Κύπρου προέδρου. Ματαιώθηκε η απογευματινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα η σύγκληση της Βουλής, με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα.

Κρίσιμη μέρα η σημερινή για τη συμφωνία Κύπρου-Eurogroup και γενικότερα για την κυπριακή οικονομία. Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ:13.02

Την αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης στην κυπριακή Βουλή αποφάσισε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, γεγονός που αποδεικνύει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην έγκριση της συμφωνίας στο Eurogroup που προβλέπει «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων. Αυτό παρά το γεγονός ότι έχει απευθύνει τελεσίγραφο η ΕΚΤ σε Κύπρο: Ψηφίστε τα μέτρα σήμερα πριν ανοίξουν οι αγορές!

Π{άντως, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι προγραμματισμένες για την Κυριακή συνεδριάσεις μετατέθηκαν για τη Δευτέρα. Το πρωί (08:30) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 15:15 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 16:00.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παραμείνουν κλειστές την Τρίτη -ίσως και την Τετάρτη- οι τράπεζες, ώστε να μην καταστούν δυνατές οι αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για όλες τις εξελίξεις. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο υποδιοικητής της Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

 

11.25

Εκ νέου συγκαλείται το Υπουργικό αύριο στις 08.30 το πρωί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει αυτή τη στιγμή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετέχουν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής της Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ποσό που θα αποκοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές και πιθανούς άλλους τρόπους.

Σε ετοιμότητα η Αστυνομία από το Σάββατο για τις αντιδράσεις στο κούρεμα

Η Αστυνομία τελεί σε ετοιμότητα για να διατηρήσει την τάξη ενόψει των αντιδράσεων και τις διαμαρτυρίες πολιτών και οργανωμένων συνόλων στην ψήφιση και εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στο Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο συντονίζονται οι ενέργειες της Αστυνομίας από το Κέντρο Αντιμετώπισης κρίσεων στο Αρχηγείο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Αρχηγείο για καλύτερο συντονισμό. Ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια τόσο έξω από το Προεδρικό όσο και έξω από τη Βουλή.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Στις 08:30 το πρωί συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που καλείται να ψηφίσει σε νόμο το απόγευμα σε έκτακτη ολομέλεια η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 16:00, ενώ στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Βουλή για να ενημερώσει όλους τους βουλευτές για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ξημερώματα Σαββάτου στο Eurogroup.

Από την πρωινή σύσκεψη στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα απουσιάζει το ΑΚΕΛ, καθώς την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Της συνάντησης της Βουλής με τον Πρόεδρο θα προηγηθεί ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, στις 0930.

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των Διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών τίθενται οι αποφάσεις της χθεσινής έκτακτης συνεδρίας του Eurogroup.Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου συνεδριάζει από το πρωί και βρίσκεται σε διαβούλευση με τις Αρχές σε σχέση με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας θα συνέλθει το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρία προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις μετά τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίας του Eurogroup.

Τέλος, να εγκρίνει κατ’ αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας χθες την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

“Θα εισηγηθώ αμέσως στην Μπούντεσταγκ να συμφωνήσει ώστε να δοθεί η εντολή στην τρόικα προκειμένου να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του Reuters, είναι πιθανόν αυτή η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 22 Μαρτίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα κλείσει για τις εορτές του Καθολικού Πάσχα.

Ο ίδιος ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι στις λεπτομέρειές του το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή μετά το μέσον του Απριλίου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Εξαγριωμένοι είναι οι κάτοικοι της Κύπρου μετά την απόφαση του Eurogroup για “κούρεμα” των καταθέσεων. Αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και προπηλάκισαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φυγαδεύτηκε από πλαϊνλη είσοδο ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών.

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να κατακλύσει σήμερα το πρωί μεγάλη μερίδα αγανακτισμένων πολιτών. Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές του κράτους.

Στις 9.30 το πρωί, αναμένεται να συγκεντρωθούν εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για την οδυνηρή απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Στη βουλή θα βρίσκεται από τις 9 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε μετά τη συνεδρίαση στο Eurogroup.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, σε λίγο.