Αντιπρόταση περιμένει η ΕΕ μετά το ¨όχι”

Η ευρωζώνη αναμένει μία «αντιπρόταση» από τις κυπριακές αρχές για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους του Κοινοβουλίου της χώρας του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείου από την ΕΕ.«Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλον υπουργός Οικονομικών «ευάλωτης» χώρας σπεύδει να καθησυχάσει τους καταθέτες, ενώ η Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της ΕΕ των «27».

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: εγγυημένες οι καταθέσεις

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος υπογράμμισε την Τρίτη πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι «πλήρως εγγυημένες» στην ΕΕ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των μικροεπενδυτών μετά την ανακοίνωση ότι ενδέχεται να εφαρμοστεί η επιβολή ενός τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο.

«Εκτός από την περίπτωση της Κύπρου, που είναι ιδιαίτερη, συγκεκριμένη και μοναδική, όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες στην Κύπρο, την Ισπανία και στο σύνολο της ΕΕ», επεσήμανε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ιερές», πρόσθεσε εμφατικά.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, η Ισπανία είχε υποστηρίξει την ιδέα η επιβολή του τέλους που επρόκειτο να εισαχθεί στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα για την παροχή δανείου, να μην εφαρμοσθεί για τις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, κάτι που για τον ίδιο αποτελεί «βασικό θέμα» για την Ισπανία.

Ο Ισπανός υπουργός επιχείρησε εκτός των άλλων να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε στις αγορές η περίπτωση της Κύπρου και οδήγησε σε σημαντικούς κλυδωνισμούς τα Χρηματιστήρια. Ενδεικτικά αυτό της Μαδρίτης έκλεισε σήμερα στο -2,20% και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπέρασαν το 5%.

«Ξέχωρα από τους πιθανούς κλυδωνισμούς, που δεν υπήρξαν τόσο σημαντικοί, η αστάθεια δεν ήταν και τόσο έντονη κατά το τελευταίο διήμερο», υπογράμμισε ο ντε Γκίντος, δηλώνοντας «πεπεισμένος πως μάλλον θα είναι οι μακροοικονομικές θεμελιώδεις αξίες εκείνες που θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των αγορών».

Fitch: διατηρεί τα τρία «Α» η ΕΕ

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings διατήρησε την Τρίτη το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της ΕΕ στο κορυφαίο επίπεδο, το «ΑΑΑ», και την προοπτική του «σταθερή».

Ο οίκος ανέφερε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρέχουν σε αυτήν «ισχυρή στήριξη».

Εννέα διατηρούν την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και εισφέρουν το 63% του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΓαλλικόAntipr;otash