ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Β.Η.ΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Την Πέμπτη, 14 / 3 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα διαδήλωση διαμαρτυρίας των Β.Η.των, σε σύμπραξη με τους Ποντίους, για την διακοπή των συντάξεων.  Με κεντρικά συνθήματα «Έλληνες πολίτες και πολιτικοί, οι ομογενείς δεν είναι αλλοδαποί» και « Σύνταξη ΟΓΑ, στην Τρίτη Γενιά», μεγάλο πλήθος κόσμου διατράνωσε την αντίθεσή προς την εγκληματική ενέργεια του (ανθ)Ελληνικού κράτους ενάντια στους υπερήλικες Β,Η,τες που φυλάνε Θερμοπύλες στην πατρώα τους γη.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης ξεκαθάρισαν ότι «Δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα». Όμως, από ότι φαίνεται, ούτε και τα κόμματα, μαζί με τα μεγαλοκάναλά τους,  ενδιαφέρονται για τους Βορειοηπειρώτες, αφού έλαμψαν δια της απουσίας τους. Μοναδική εξαίρεση, το κόμμα της «ΧΡΥΣΗΣ  ΑΥΓΗΣ», το οποίο εκπροσωπήθηκε από τους βουλευτές Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Κώστα Μπαρμπαρούση.  Βέβαια, έγινε λόγος για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εμείς μια φορά δεν τους είδαμε επί τόπου.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν μέλη της Επιτροπής του Αγώνα, με πρώτους τους συνταξιούχους  ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΣΤΟ και ΚΛΕΑΝΘΗ ΚΟΥΚΟΥΜΗ, που τόνισαν το άδικο και το απαράδεκτο αυτής της ενέργειας, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να τα δώσουν όλα για τον αγώνα τους . Μάλιστα, η κ.Κουκούμη είπε το εξής χαρακτηριστικό: «O Χότζα δεν μας έκοψε τα φάρμακα, αυτοί μας κόψαν και τα φάρμακα. Η σύνταξη που μας λένε ότι παίρνουμε από την Αλβανία είναι 50 -70 ευρώ. Είμαστε 80 και 85 χρονών άνθρωποι στους δρόμους, πως θα ζήσουμε? Ενωμένοι όλοι μία γροθιά, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, που μας αξίζουνε». Στη συνέχεια, μίλησε ο εκπρόσωπος των Ποντίων κ. Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «Οι Ελληνες Β.Η.τες και Πόντιοι, που επέλεξαν να φυλάνε Θερμοπύλες, τιμωρούνται ουσιαστικά για αυτήν την επιλογή τους. Οι τεχνοκράτες που εμπνεύστηκαν και όσοι ψήφισαν αυτόν τον ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ νόμο, κάτω από την ασφυκτική πίεση της Τρόικα μας καταδικάζουν σε θάνατο. ΕΞΩ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ».  Η ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΙΚΗ διάβασε το Υπόμνημα που θα κατέθεταν στον Πρόεδρο της Βουλής Ευαγγ. Μεϊμαράκη.

Ακολούθησε πορεία προς το Ζάππειο, το οποίο, ως γνωστόν, χρηματοδοτήθηκε από τον Βορειοηπειρώτη Εθνικό Ευεργέτη ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΖΑΠΠΑ και ολοκληρώθηκε από τον εξάδελφό του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΠΠΑ. Εκεί έγινε μία στάση όπου μέλη της Επιτροπής του Αγώνα απαίτησαν τα ευεργετήματα που άφησε ο Ευάγγελος Ζάππας στην διαθήκη του για τους Β.Η.τες.  Ο Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Φάνης Καλυβιώτης τόνισε ότι η Νε.Β. είναι κοντά στους ηλικιωμένους Β.Η.τες, που απειλούνται με εξόντωση και την ανάγκη ενότητας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Β.Η.των. Στην συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθησε επιστροφή στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στην Βουλή. Ένα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν «Απ’ την Τραπεζούντα, ως την Κορυτσά, οι Έλληνες παλεύουνε για την λευτεριά» ακριβώς για να τονιστεί η ενότητα του αγώνα, μεταξύ των Β.Η.των και των Ποντίων.  Στην πορεία προς το  Σύνταγμα μπήκε και ο κ.Γ.Τζομάκας, ο οποίος αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα και βαδίζει με πατερίτσες.

Στο Σύνταγμα, η Επιτροπή πήγε στην Βουλή για να επιδώσει το προαναφερθέν Υπόμνημα και ο κόσμος έκανε μία στάση για να την περιμένει. Η αναμονή κράτησε αρκετή ώρα και η Επιτροπή μας πληροφόρησε ότι παρέδωσε το Υπόμνημα σε έναν υπάλληλο της Βουλής με την υποχρέωση να το προωθήσει, μια που κανένας επίσημος δεν βρισκόταν εκεί για να το παραλάβει. Μετά από αυτό και δεδομένης της προχωρημένης ώρας, η διαδήλωση έληξε και οι Β.Η.τες τελούν σε αναμονή για νέες κινητοποιήσεις.

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κ.ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας είναι γνωστό, η Κυβέρνηση, μέσω των διατάξεων του Νόμου 4093 / 2012, όρισε κριτήρια ολοκληρωτικού αποκλεισμού των ως άνω ομογενών από το πενιχρό οικονομικό βοήθημα, ύψους 300 ευρώ περίπου, που  λαμβάνουν από τον ΟΓΑ όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Έλληνες για την επιβίωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι, με την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου ελάχιστοι εκ των γερόντων ομογενών θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, δηλ 20ετή νόμιμη και μόνιμη διαμονή στη χώρα. Είναι δεδομένο ότι ουδείς δικαιούται ή επιτρέπεται να διαχωρίζει την συγκεκριμένη ομάδα πολιτών από τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι διαπράττει το αδίκημα της υποβάθμισης σε πολίτες 2ης κατηγορίας.

Επίσης είναι επιβεβλημένο να ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό ποσό που αναμένεται να εξοικονομηθεί δεν συγκρίνεται με το τεράστιο κοινωνικό κόστος  που θα προκαλέσει το μέτρο και τέλος, με γνώμονα ότι η συγκεκριμένη κατηγορία Ελλήνων για την οποία υπάρχει καταγεγραμμένη η ολιγωρία της Ελληνικής πολιτείας σε ότι αφορά την διακρατική μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών από τις χώρες προέλευσής τους, καθίσταται επιβεβλημένη η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την συνέχιση της καταβολής του βοηθήματος στους Έλληνες που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε χώρες του εξωτερικού.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός επίσης πως η διατήρηση της Ελληνικής εθνικής ταυτότητας κόστισε στους εν λόγω ομογενείς σειρά διώξεων καθώς και την στέρηση αυτονόητων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία. Ακόμη προφανέστατα αίολο είναι και το επιχείρημα ότι ορισμένοι εκ των ομογενών λαμβάνουν συντάξεις από τις εν λόγω χώρες, καθόσον οι συντάξεις αυτές είναι της τάξεως των 70 ευρώ από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των 50 ευρώ από την Αλβανία, αντίστοιχα. Για όλους τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε για την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Γιάννης Βρούτσης), που απόφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσαν μέλη του Ελλ. Κοινοβουλίου, καθώς και το σύνολο των Κοινοβουλευτικών κομμάτων  να αντιληφθούν ότι η διακοπή χορήγησης του οικονομικού βοηθήματος στους Έλληνες ομογενείς τους οδηγεί στην οικονομική, κοινωνική και φυσική εξόντωση τους. Επιπλέον, ειδικά για τους ομογενείς ΒΉ.τες, εξυπηρετεί ξεκάθαρα και έναν ακόμη στόχο, τον αφελληνισμό και την απερήμωση μίας πανάρχαιας κοιτίδας του Έθνους των Ελλήνων.

Όσο για τους συμπατριώτες μας, με καταγωγή από τον Πόντο, ουδείς δικαιούται να λησμονεί  ότι ήρθαν στην ιστορική τους πατρίδα, μετά από ονομαστικές γραπτές προσκλήσεις  που τους απηύθυνε η Ελλάδα, μέσω των προξενικών της αρχών, αναλαμβάνοντας συγκεκριμμένες εθνικές δεσμεύσεις που απτονται και του διεθνούς δικαίου καθώς και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, κύριε Πρόεδρε, είμαστε βέβαιοι πως θα εξαντλήσετε την επιρροή σας, ώστε η κυβέρνηση να εισηγηθεί και η Βουλή να αποφασίσει την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος όλων των ομογενών, προς τους οποίους η πατρίδα είναι εθνικά και ηθικά εκτεθειμένη.

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Βόρειο Ήπειρο, Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω ο Ελληνισμός.