«Λάκκος του Μαύρου Θανάτου» κάτω από πλατεία στο Λονδίνο

Ένα μακάβριο εύρημα έφεραν στο φως οι εργασίες για ένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο στο Λονδίνο: έναν από τους λεγόμενους «λάκκους του Μαύρου Θανάτου», πρόχειρους μαζικούς τάφους για τα θύματα της μεσαιωνικής επιδημίας πανώλης.

Δεκατρείς σκελετοί, τοποθετημένοι σε δύο σειρές, βρέθηκαν 2,5 μέτρα κάτω από την πλατεία Τσάρτερχαους στο Φάρινγκτον του κεντρικού Λονδίνου, λίγο έξω από τα παλιά τείχη της πόλης.

Από τη μελέτη ιστορικών αρχείων, οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι η περιοχή φιλοξενούσε έναν χώρο ταφής με τα λείψανα έως και 50.000 ανθρώπων.

Παραμένει ακόμα ασαφές αν ο νέος «λάκκος» αντιστοιχεί σε αυτό το κοιμητήριο. Τα λείψανα βρέθηκαν πάντως διατεταγμένα προσεκτικά σε δύο σειρές, κάτι που υποδεικνύει ότι τάφηκαν στα αρχικά στάδια της επιδημίας, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα ότι οι σκελετοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για να υποβληθούν σε εξετάσεις, περιέχουν ακόμα το DNA της του βακτηρίου της πανώλης.

Η επιδημία του «Μαύρου Θανάτου» κορυφώθηκε τη διετία 1348-1350 και εκτιμάται ότι σκότωσε 50 με 200 εκατομμύρια ανθρώπους, γύρω στο ένα τρίτο του πληθυσμού της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Πηγή: In.gr