Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Μαρτίου 2013

Το “ναι” ή το “όχι” από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην απόφαση του Γιούρογκρουπ για “κούρεμα” καταθέσεων, οι σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου όπως διαμορφώνονται σε περίπτωση “κουρέματος” αλλά και τα ενδεχόμενα συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα την οικονομική και όχι μόνο στήριξη, οι προειδοποιήσεις από το διεθνή Τύπο για ντόμινο από την απόφαση του Γιούρογκρουπ, και η τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με Μέρκελ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Η επόμενη μέρα του ΟΧΙ” αποκαλύπτει έγγραφο με τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τον Πρόεδρο και την Επιτροπή Οικονομικών βάσει του οποίου χωρίς κούρεμα καταθέσεων δεν υπάρχει πρόγραμμα βοήθειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “στραβώνουν οι σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου σε περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη πως δεν είναι η πρώτη φορά που τορπιλίζει και διαβάλλει αποφάσεις της Κυβέρνησης, αφού ήθελε να ανοίξει σήμερα τις τράπεζες.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Αλλάζουν…στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων” γράφει ότι το Γιούρογκρουπ πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κατά την οποία έγινε αποδεκτή φόρμουλα διαφοροποίησης του κουρέματος των καταθέσεων, με τρόπο που να προστατεύονται οι μικροκαταθέτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ είχε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος φέρεται να έστειλε ενωρίτερα μήνυμα προς την κ. Μέρκελ, εκφράζοντας την πικρία του για τον εκβιασμό που υπέστη στο Γιούρογκρουπ. Αλλού γράφει ότι σήμερα το “ναι” ή το “όχι” από το Κοινοβούλιο.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Αναζητούν το σχέδιο Β” γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δις που απαιτεί το Γιούρογκρουπ από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία προνοίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προειδοποιήσεις για ντόμινο από τον διεθνή Τύπο όσον αφορά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα την οικονομική και όχι μόνο στήριξη.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Λύση εκτός Τρόικας” γράφει ότι λύση εκτός Τρόικας επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ, το οποίο ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για τη σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάσταχτους όρους των δανειστών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “από τις 10.00 μ.μ. αποδέχθηκε το κούρεμα αμαχητί” σύμφωνα με το παρασκήνιο στο Γιούρογκρουπ που αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Αλλού γράφει ότι οργή επικρατεί στη Ρωσία για το κούρεμα και ότι ο Μεντβιέντεφ προειδοποιεί με αλλαγή στις σχέσεις της Μόσχας με τη Λευκωσία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Το Γιούρογκρουπ ρίχνει την μπάλα πίσω σε εμάς” γράφει ότι οι Υπουργοί της Ευρωζώνης θέλουν να σώσουν τους μικρούς καταθέτες και να κτυπήσουν τους πλουσιότερους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ζητήθηκε από τον Πάπα να παρέμβει στη φιλονικία με τα Φώκλαντ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις και αντιδράσεις στη Μόσχα σχετικά με την απόφαση που λήφθηκε στο Γιούρογκρουπ, όπως η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η απόφαση είναι επικίνδυνη.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)