Έρευνα των γαλλικών αρχών στο σπίτι της Λαγκάρντ

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters άνδρες της γαλλικής αστυνομίας ερευνούν αυτή την ώρα το σπίτι της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι.

Η έρευνα πραγματοποιείται σχετικά με την υπόθεση του Γάλλου επιχειρηματία και φίλου του Νικολά Σαρκοζί, Μπερνάρ Ταπί, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Έγκριση τεράστιας αποζημίωσης ύψους 285 εκ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει μια παλιά αντιδικία που αφορούσε την πώληση από την τράπεζα Credit Lyonnais του ομίλου Adidas, που ανήκε στον Μπερνάρ Ταπί, η Λαγκάρντ είχε εγκρίνει ένα διακανονισμό ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του επιχειρηματία. Τότε η ίδια, ήταν Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο Ταπί υποστήριζε ότι η πρώην κρατική τράπεζα τον είχε εξαπατήσει το 1993 κατά την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas.

Είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο προσωπικός του φίλος Νικολά Σαρκοζί.

Τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου (CJR), του μοναδικού δικαστηρίου στη Γαλλία που μπορεί να δικάζει υπουργούς για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να διαλευκανθεί ο ρόλος της στην υπόθεση αυτή. Τον Ιανουάριο η αστυνομία ερεύνησε την οικία του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, καθώς και ενός πρώην συνεργάτη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ίδια η Λαγκάρντ πάντως, διαψεύδει ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Πηγή: news247