Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο…

Πόσο είναι το χρέος της Κύπρου και γιατί έχει χαρακτηριστεί ως το «πιο επικίνδυνο χρέος στον κόσμο»

Μέσα στη λαίλαπα των εξελίξεων πολλοί αναρωτιούνται για τα οικονομικά μεγέθη για τα οποία γίνεται λόγος: πόσο μεγάλο είναι το χρέος της Κύπρου;

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε σε 86,5% του ΑΕΠ το 2012, το έλλειμμα στο 5,5% ενώ η ανεργία στο 12,1%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Pimco που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στις αρχές Φεβρουαρίου οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανέρχονταν στα 10 δισεκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα στα 6,5 δισεκ. ευρώ.

Τότε, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι εάν επικρατήσει το σενάριο της Pimco, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ξεπεράσει το 144% του ΑΕΠ και θα είναι μη βιώσιμο, ενώ με βάση τις κυπριακές εκτιμήσεις το δημόσιο χρέος είναι στα επίπεδα του 120% .

Μάλιστα, το κυπριακό χρέος έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως το επισφαλέστερο όλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Κύπρου (πενταετή CDS) δείχνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας, της Αργεντινής ακόμα και της Βενεζουέλας.

Οι μετέχοντες στην αγορά υπογραμμίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι συνέπειες μιας κυπριακής χρεοκοπίας θα είναι περιορισμένες για τις αγορές τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της Κύπρου διαμορφώνεται γύρω στα 9 δισ. ευρώ, μέγεθος σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα 109 δισ. χρέους της Πορτογαλίας, που αναγκάστηκε να αιτηθεί βοήθειας από την τρόικα προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Πηγή: iefimerida

 

Τι ζήτησε ο Πούτιν από τον Αναστασιάδη

 

Πολλά ακούγονται για το τι ζήτησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν από τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου η Ρωσία να συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία στο “plan B”. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Kύπρο, ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,να επιτρέψει την λειτουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο και 20% από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου.Θα δούμε τις επόμενες ώρες αν πράγματι αυτά είναι τα ρωσικά αιτήματα.

e-nikos.gr

 

Η Λευκωσία αναζητά ξανά λύση μέσω της τρόικας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ αύριο το πρωί θα έχει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώπιον του υπουργικό τίθεται και το plan B με τα δύο νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό τεχνοκρατική μελέτη.

Ο πήχης των προσδοκιών για βοήθεια από την Ρωσία έχει χαμηλώσει, καθώς δεν προέκυψε μέχρι το απόγευμα καμιά συμφωνία από τις επαφές στην Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών και φαίνεται πως η Λευκωσία αναζητά ξανά λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της τρόικας.

Η προσπάθεια στρέφεται στο να βρεθεί η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει το συντομότερο και με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στην εγχώρια αγορά.

newsbeast.gr