Ομογενής ερευνά τα ευεργετήματα της ασπιρίνης στους ηλικιωμένους

Tου MIKE SWEET
Από το neoskosmos.com

Η ομογενής Esther Apos

Η ομογενής Esther Apos

Η ασπιρίνη μπορεί να καθυστερήσει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.

Τώρα, όμως, διεξάγεται στις ΗΠΑ και την Αυστραλία η μεγαλύτερη του είδους της έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα για να διερευνηθεί κατά πόσο μια χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την εξέλιξη ασθενειών σε ηλικιωμένους όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο και άνοια.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ακαδημίας «Σαλγκρένσκα» του Πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ της Σουηδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης επιβραδύνει την σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργικών ιδίως των ηλικιωμένων γυναικών, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ασπιρίνη καθυστερεί τη φθορά των νοητικών ικανοτήτων των γυναικών που κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη θετική επίδραση ως προς τον ρυθμό εμφάνισης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνα που γίνεται στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν ήδη 10.000 άτομα άνω των 70 ετών.
Ο καθηγητής, Τζον McNeil, κύριος ερευνητής της μελέτης, πιστεύει ότι «η μελέτη Aspree είναι μια παγκόσμια πρωτιά, καθώς επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην υγεία των ηλικιωμένων. Καθορίστε Θα διαπιστώσουμε αν τα οφέλη της ασπιρίνης υπερτερούν των κινδύνων».
Μεταξύ των ερευνητών που διεξάγουν τη μεγάλη αυτή παγκόσμιας εμβέλειας έρευνα είναι και η ομογενής Έσθερ Άπος του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης που δήλωσε στο «Νέο Κόσμο»: «Μέχρι το 2050, το 50% του πληθυσμού μας θα είναι πάνω από την ηλικία των 60 ετών και οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο. Με την έρευνά μας θέλουμε να διερευνήσουμε τα οφέλη σε σχέση με τους κινδύνους της ασπιρίνης. Θέλουμε 19.000 ανθρώπους στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ για να δούμε αν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων από την χρήση της ασπιρίνης».

«Αυτό που ελπίζουμε να δούμε από τη μελέτη είναι αν είναι δυνατή η πρόληψη των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων με τη λήψη ασπιρίνης. Αν μπορούμε να προλάβουμε την άνοια ή να βοηθήσουμε στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου με τη λήψη ενός από τα πιο κοινά φάρμακα, της ασπιρίνης, τότε θα είναι τεράστιο το όφελος για την υγεία των ανθρώπων και την ποιότητα της ζωής τους» είπε η ομογενής επιστήμονας.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Monash είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν το Ινστιτούτο Menzies, άλλα τρία πανεπιστήμια της Αυστραλίας και το Κέντρο Berman της Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Μινεσότα των ΗΠΑ.

 

 

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας του Συμβουλίου (NHMRC) και τον Οργανισμό Πρόληψης Καρκίνου (VCA).

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης Aspree θα ανακοινωθούν πριν το 2018.
Αν θέλετε να πάρετε μέρος στην έρευνα μιλήσετε με τον γιατρό σας, ή καλέσετε απευθείας στο Aspree 1800 728 745 (χωρίς χρέωση από σταθερό τηλέφωνο) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aspree.org