Πώς το «διαμάντι» μετατράπηκε σε βόμβα για την κυπριακή οικονομία

Το 1901 τέσσερις διακεκριμένοι πολίτες της Λεμεσού, ο Αγαθοκλής Φραγκούδης, ο Ιωάννης Κυριακίδης, ο Χριστόδουλος Σώζ και ο Νεοκλής Ιωαννίδης ιδρύουν το «Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού». Σκοπός τους η ενθάρρυνση της αποταμίευσης ανάμεσα στο κοινό και ιδιαίτερα τους εργαζομένους.
Το ταμιευτήριο στεγαζόταν αρχικά σ’ ένα σπίτι στη Λεμεσό, σύντομα όμως, με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του κοινού, άρχισε να δυναμώνει και απέκτησε το δική του στέγη στην οδό Αθηνών. Στα πρώτα 23 χρόνια της λειτουργίας του το Ταμιευτήριο δεχόταν καταθέσεις από “ένα σελίνι και άνω” και χορηγούσε δάνεια σε τρεχούμενους λογαριασμούς και γραμμάτια. Το 1924 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Ταμιευτήριο μετατρέπεται σε πλήρη τράπεζα σύμφωνα με το νόμο Περί Δημόσιων Εταιρειών που είχε θεσπιστεί λίγο νωρίτερα.

Έτσι, εγγράφεται η πρώτη δημόσια εταιρεία στην Κύπρο με την ονομασία «Λαϊκή Τράπεζα Λεμεσού Λτδ» και φέρει αύξοντα αριθμό 1. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει πλήρως τη διορατικότητα των μελών του Συμβουλίου, το οποίο για πρώτη φορά μετατρέπει ίδρυμα σε δημόσια εταιρεία, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να την κάνει κτήμα του.

Το κοινό έχει πλέον την ευκαιρία όχι μόνο να αποταμιεύει και να καταθέτει, αλλά και να επενδύει σε μετοχές της τράπεζάς του. Η καινοτομία αυτή είχε χαρακτηριστεί μάλιστα ως το πρώτο έναυσμα για την ίδρυση του Χρηματιστηρίου στην Κύπρο. Από το 1924 και για 43 χρόνια η τράπεζα μεγαλώνει και αποκτά μεγάλη δυναμική. Παρά τα δύσκολα μεταβατικά χρόνια στην Κύπρο η Λαϊκή Τράπεζα της Λεμεσού κερδίζει έδαφος στην εμπιστοσύνη του κόσμου.

Η μεγάλη επέκταση της Τράπεζας  

To 1967 η διοίκηση αποφασίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε ολόκληρο το νησί και τη μετονομασία της Τράπεζας σε «Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα» για να αντανακλά πλέον τον παγκύπριο χαρακτήρα της. Πολύ σύντομα ανοίγει το πρώτο κατάστημα της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στη Λευκωσία, ακολουθούν τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στην Αμμόχωστο, την Πάφο, τη Λάρνακα και την Κερύνεια. Το πρώτο κατάστημα πέρα από τα όρια της Κύπρου ανοίγει στο Λονδίνο.

Η δεκαετία του 1970-1980 ήτανε μια δεκαετία γεμάτη δράση, επέκταση εντός και εκτός του κυπριακού χώρου και διαρκή άνοδο. Τα χρόνια αυτά σηματοδοτούνται από την ίδρυση των εξαρτημένων εταιρειών για χρηματοδοτήσεις και ασφάλειες.

Στις αρχές, επίσης, της ίδιας δεκαετίας η Hongkong Bank, ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά συγκροτήματα στον κόσμο, εξαγοράζει το 21,16% της Τράπεζας. Η συνεργασία αυτή δίνει τη δυνατότητα στον Όμιλο να αναπτυχθεί ραγδαία σε όλους τους τομείς τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό και να καταστεί ένας αυτόνομος και ισχυρός οργανισμός.

Το 1983 η Λαϊκή Τράπεζα αναλαμβάνει τις εργασίες της Τράπεζας Γκρίντλευς στην Κύπρο, της αρχαιότερης και μεγαλύτερης ξένης τράπεζας και της τρίτης σε μέγεθος σ’ ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, γνωστής για την εξαίρετη οργάνωση και τα προηγμένα συστήματα εργασίας. Δικαιολογημένα το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο στη σύγχρονη τραπεζική ιστορία της Κύπρου.

Το 1987 εισάγονται και λειτουργούν απο τη Λαϊκή Τράπεζα οι πρώτες αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ), ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες στην τραπεζική εξυπηρέτηση και στη διευκόλυνση του κοινού χάρη στην 24-ωρη λειτουργία τους. Τον Απρίλιο του 1989 ιδρύθηκε η εξαρτημένη εταιρεία Λαϊκή Επενδυτική με κύριο στόχο την προσφορά υπηρεσιών τύπου τράπεζας επενδύσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματιστηριακές και επενδυτικές εργασίες, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η Λαϊκή Τράπεζα και στην Αθήνα

Το 1991 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου. Γεγονός ορόσημο στην πορεία του Συγκροτήματος, αφού ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επέκταση στον ελλαδικό χώρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κατάστημα στελεχώθηκε με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και εξοπλίστηκε με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, στοιχεία που αποτελούν εχέγγυα για παροχή εξυπηρέτησης υψηλού επίπεδου. Το 1995 λειτουργεί η νέα εταιρεία Ασφαλειών Ζωής CYPRIALIFE. Στόχος της νέας αυτής ασφαλιστικής εταιρείας είναι η προσφορά πρωτοποριακών ασφαλιστικών σχεδίων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε ξεχωριστού πελάτη.

Την ίδια χρονιά λειτουργούν τα πρώτα Γραφεία Αντιπροσωπείας της Τράπεζας στη σε Νότιο Αφρική και στον Καναδά. Το 2001 ιδρύεται θυγατρική εταιρεία στην Αυστραλία με την επωνυμία Λαϊκή Τράπεζα (Αυστραλίας) Λτδ. To 2005 ιδρύεται στο Guernsey τράπεζα με την επωνυμία Laiki Bank (Guernsey) Ltd την ίδια χρονιά εξαγοράζεται η σερβική τράπεζα Centrobanka a.d., η οποία μετονομάστηκε σε Laiki Bank a.d. και αργότερα σε Marfin Laiki JSC Belgrade.

Όταν η Λαϊκή «κατακτούσε» τον κόσμο  

Την περίοδο 2007 – 2009 επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τριών Ομίλων: Marfin, Εγνατίας και Λαϊκής. Ο νέος Όμιλος Marfin Popular Bank επεκτείνει τη δραστηριότητά του στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μάλτας και της Εσθονίας, εξασφαλίζοντας έτσι παρουσία σε 11 χώρες, με πάνω από 500 καταστήματα. Σύμπραξη των ασφαλιστικών εταιρειών Laiki Cyprialife και Λαϊκή Ασφαλιστική με την CNP Assurances, το μεγαλύτερο Οργανισμό στον τομέα ασφαλειών ζωής στη Γαλλία και εκ των πέντε μεγαλυτέρων στην Ευρώπη, με είκοσι εκατομμύρια ασφαλισμένους. Δημιουργείται ο νέος Όμιλος CNP-Marfin Insurance.

Τράπεζα της χρονιάς το 2010  

Το 2010, κι ενώ έχει ήδη ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση,  τo ενεργητικό της Τράπεζας ξεπερνά τα 43 δις ευρώ, αναδεικνύοντας την ως τη μεγαλύτερη στην Κύπρο και την 5η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. To διεθνές περιοδικό «The Banker» των Financial Times επιλέγει τη Marfin Laiki Bank ως Τράπεζα της χρονιάς στην Κύπρο για το 2010.

Η πτώση και η κρατικοποίηση της τράπεζας

Πώς όμως μέσα σε δύο χρόνια η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου κατέρρευσε; Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη καθώς και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τα οποία η τράπεζα αγόραζε αφειδώς πριν από το 2009 και πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την αρχή του τέλους για την τράπεζα.

Τα μεγάλα όμως πιστωτικά ανοίγματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά επισφαλή, με συνέπεια να δημιουργηθεί μια τεράστια «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ), την οποία χρεώθηκε το κυπριακό δημόσιο.

Στις 17 Μαΐου 2012 η κυβέρνηση Χριστόφια αποφάσισε να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Άρτεμις Παραδείσου 
Newpost.gr