Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και του Σλοβάκου ομολόγου του, M. Lajčák μετά τη συνάντησή τους

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και του Σλοβάκου ομολόγου του, M. Lajčák μετά τη συνάντησή τους (Μπρατισλάβα, 21 Μαρτίου 2013)

 

M. LAJCAK: Με μεγάλη μου χαρά υποδέχομαι τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αβραμόπουλο. Γνωρίζω ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένη η ώρα της συνάντησής μας, αλλά είναι η μοναδική στιγμή που μπορούμε να δώσουμε αυτή τη συνέντευξη τύπου.

 

 

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω όλους ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι πολύ καλή φίλη της Σλοβακίας και ότι έχουμε πολλά, πάρα πολλά κοινά. Και θα ήθελα να αναφέρω μερικά από αυτά που ανάγονται στην ιστορική μας πορεία. Θα γιορτάσουμε σύντομα τη συμπλήρωση 1.150 ετών από την έλευση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Σλοβακίας. Επίσης, θα γιορτάσουμε σύντομα την 20η επέτειο σύναψης των διπλωματικών μας σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία καθώς και την 10η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Σλοβακίας στην ΕΕ.

 

Η Ελληνική Δημοκρατία θα ασκήσει εκ νέου την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014. Θα είναι η πέμπτη φορά που αναλαμβάνει την προεδρία, συνεπώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Για αυτό τον λόγο, θα εγκαινιάσουμε μια πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελληνική Δημοκρατία έτσι ώστε να επωφεληθούμε από την εμπειρία της στο πλαίσιο της προεδρίας μας το 2016.

 

Όπως ανέφερα πρωτύτερα, η Δημοκρατία της Σλοβακίας και η Ελληνική Δημοκρατία διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις και έχουν πολλά κοινά καθώς και τις ίδιες απόψεις στα περισσότερα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ΕΕ, και είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε.  Για παράδειγμα, όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να επωφεληθούμε από την εμπειρία των φίλων μας. Και εκείνοι με τη σειρά τους μπορούν ίσως να επωφεληθούν από την εμπειρία που διαθέτουμε όσον αφορά την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

 

Η Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται μια ιδιαίτερη περίοδο αυτές τις ημέρες και είναι μεγάλη μου χαρά που μπορέσαμε να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη χώρα, ότι ήμασταν στο πλευρό της τη σωστή στιγμή και ότι μπορούμε ήδη να μιλάμε για την προσήλωση και την υπευθυνότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε. Συνεπώς, ακόμη μια φορά, δεν μπορούμε παρά να επιβεβαιώσουμε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό  επίπεδο στόχευαν στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, στη μελλοντική ανάπτυξη και το αποτέλεσμα όλων αυτών συμβάλλει στη βελτίωση και την ενίσχυση της συνεργασίας.

 

 

Συζητήσαμε με τον ομόλογό μου λεπτομερώς τις απόψεις μας. Συζητήσαμε ζητήματα σχετικά με την ευρωζώνη και την ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι οι σχέσεις μας και η συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω. Για παράδειγμα, από το 2008 έχει να γίνει ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο πρωθυπουργών ή προέδρων και ο Υπουργός επισκέπτεται τη χώρα τρία χρόνια μετά από την τελευταία επίσκεψη του προκατόχου του. Πρέπει λοιπόν να εντατικοποιήσουμε τον πολιτικό διάλογο έτσι ώστε αυτός  να αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο της φιλίας που μας ενώνει.

 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφό και φίλο μου Miroslav Lajčák για το θερμό και εγκάρδιο καλωσόρισμα που μου επιφύλαξε. Θα ήθελα να σου πω Miroslav ότι με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχουν τόσα πολλά που μας ενώνουν, κάτι που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στο μέλλον, όχι μόνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και  σε διμερές επίπεδο.

 

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου για τις πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε σήμερα στην πανέμορφη πόλη της Μπρατισλάβα.

 

Η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι εταίροι στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και θα ήθελα με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής να σας μεταφέρω τα θερμά συναισθήματα φιλίας και τον βαθύ σεβασμό που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον λαό της Σλοβακίας.

 

Αυτή η επίσκεψη εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

Και όπως και ο Miroslav είπε πρωτύτερα, φέτος θα γιορτάσουμε μαζί πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

 

Χίλια εκατό πενήντα χρόνια ιστορικής πορείας όσον αφορά τη θρησκεία. Αλλά και τις φιλικές διπλωματικές σχέσεις και δέκα χρόνια από την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Επίσης χαράξαμε τον δρόμο για περισσότερες επισκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και προέδρων της Δημοκρατίας. Και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και σε διμερές επίπεδο, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

 

Ο Υπουργός Lajčák και εγώ μιλήσαμε για την οικονομική κρίση
στην Ευρώπη και είπαμε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια μέσω της αρχής της αλληλεγγύης μπορεί να βγει ισχυρότερη από αυτή την κρίση. Επίσης ότι μέσω της συνεργασίας θα καταστήσουμε την ευρωπαϊκή αγορά πιο ανταγωνιστική, εξασφαλίζοντας  ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους λαούς μας.

 

Ενημέρωσα τον συνάδελφό μου για τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ελλάδα από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του οικονομικού προγράμματος κατόπιν της συμφωνίας που επήλθε με τους εταίρους μας.

 

Η κυβέρνηση της Ελλάδας και ο ελληνικός λαός προχωρούν με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος,  επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω – αυτό αποτελεί και ένα μήνυμα προς τον λαό της Σλοβακίας – ότι όλοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τη συμβολή του λαού της Σλοβακίας σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα επιτρέψουμε να αποβούν μάταιες ούτε η συνεισφορά του λαού της Σλοβακίας, αλλά ούτε και οι θυσίες και η σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού.

 

Αυτό που τελικά διακυβεύεται σε αυτή την ευρωπαϊκή κρίση είναι το κοινό μας νόμισμα, δηλαδή η θέση της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία και η ευημερία όλων των χωρών, όλων των λαών της ευρωζώνης.

 

Με τον φίλο μου Miroslav εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία της συνάντησης αυτής προκειμένου να συζητήσουμε μια σειρά, όπως είπα και πριν, περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων που απασχολούν τις χώρες μας, καθώς και θέματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

 

Όπως γνωρίζετε, η χώρα μου, η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει σταθερά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της γειτονιάς μας. Πιστεύουμε ότι το μέλλον όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ότι η πρόοδος των γειτόνων μας ως προς τη συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα εδραιώσει την ειρήνη και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα χαράξει το δρόμο προς το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

 

Η προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια διακρίνεται θα έλεγα από μια πιο ευρεία πολιτική διάσταση, λόγω της ανησυχητικής ανόδου του εθνικισμού που βιώνουμε σε μια περιοχή όπου το φαινόμενο αυτό οδήγησε ιστορικά σε μεγάλες τραγωδίες.

 

Συνεπώς, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για την εδραίωση της διαρκούς σταθερότητας – της ευρωπαϊκής σταθερότητας – στα Δυτικά Βαλκάνια.  Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαια ο σεβασμός από όλους των σχέσεων καλής γειτονίας και οι ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στην περιοχή.

 

Συζητήσαμε επίσης και για το κυπριακό ζήτημα, καθώς και για τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την ενταξιακή της διαδικασία και ενημέρωσα τον κ. Lajčák σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα παραπάνω ζητήματα.

 

Μιλήσαμε επίσης για τη δεινή κατάσταση στη Συρία, τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ υπέρ της εδραίωσης της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Τέλος, επιτρέψτε μου να πω ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν στη Σλοβακία οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1.150 ετών από την έλευση στη Μεγάλη Μοραβία των ισαποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Είναι εξαιρετικής σημασίας να τιμήσουμε την κληρονομιά και την ανεκτίμητη συνεισφορά των δύο αδερφών από τη Θεσσαλονίκη.

 

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι σήμερα το πρωί είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας. Και  αναμένω σύντομα στην Αθήνα τον πολύ καλό μου φίλο Miroslav προκειμένου να δώσουμε συνέχεια στις σημερινές συζητήσεις και αποφάσεις μας. Τον θεωρώ, όπως είπα και πριν και το εννοώ, πραγματικό φίλο. Αυτά που μας έφεραν κοντά, θα είναι προς όφελος της κοινής ευρωπαϊκής μας πορείας και προς όφελος των δύο λαών μας.

 

Θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον συνάδελφο μου.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ :  Πρώτον, δεν υπάρχει ίδια συνταγή για όλες τις χώρες. Γνωρίζετε ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διέρχονται μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της κρίσης στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα. Επίσης η κρίση είναι διαφορετική στην Κύπρο.

 

Τι είναι όμως κοινό; Βιώνουμε όλοι δύσκολες και καθοριστικές στιγμές στην Ευρώπη. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου δεν είναι μόνο οι δημοσιονομικοί αριθμοί και οι φορολογικές τεχνικές λεπτομέρειες,  αλλά και οι κοινές αρχές που μας ένωσαν και ενέπνευσαν το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο πυρήνας αυτής της αρχής έγκειται στην έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, της αλληλεγγύης προς αυτούς που την έχουν ανάγκη και που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η Κύπρος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τείνει ένα χέρι βοήθειας. Βοηθώντας τον κυπριακό λαό, βοηθάμε τους λαούς της Ευρώπης.

 

Αυτό δεν είναι πολυτέλεια. Αποτελεί υποχρέωση προς την κοινή μας ευρωπαϊκή ιστορία, στο κοινό μας μέλλον που αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε μαζί. Η κρίση αυτή υποσκάπτει τα θεμέλια της Ευρώπης, και όπως είπε ο Miroslav, η κρίση δεν γνωρίζει σύνορα, και δεν ξέρεις πότε θα έρθει να χτυπήσει και τη δική σου πόρτα.

 

Στο κάτω-κάτω, η οικονομία της Κύπρου θεωρείτο μια από τις πιο ισχυρές της ευρωζώνης πριν κάποια χρόνια.

 

Συνεπώς, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, και όλες οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και αυτή τη διάσταση, αυτή την παράμετρο της κρίσης, και πρέπει να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να βρούμε την καλύτερη συνταγή για να εξέλθουμε από την κρίση.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προχωρήσαμε στην οικονομική ενοποίηση πριν να εμβαθύνουμε, να ενισχύσουμε και να ολοκληρώσουμε την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Η κρίση μας κάνει πιο ώριμους, πιο αποφασιστικούς για το μέλλον μας. Αυτή είναι λύση: χρειάζεται αλληλεγγύη και πολιτική ενότητα για να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε.

 

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποια είναι η ουσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς. Πρόκειται για τον πολιτισμό της Ευρώπης, την ιστορία της, το μέλλον της. Η ένωση αυτή σημαίνει ότι βάζουμε ένα τέλος στις αντιπαραθέσεις και ότι παραμένουμε ενωμένοι. Και σε αυτό το πνεύμα ενότητας προχωράμε και χτίζουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έτσι ώστε όλα τα έθνη μας να βγουν από την κρίση και πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει να έρθει. Και θα βγούμε από αυτή την κρίση όλοι πιο αποφασισμένοι να ενώσουμε τις χώρες μας και τα έθνη μας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η ευρωζώνη θα εδραιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αποτελεί ένα ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό εγχείρημα. Η σημερινή γενιά των πολιτικών είναι υπεύθυνη για την κληρονομιά που θα αφήσουμε πίσω μας. Ήταν το πεπρωμένο μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, αλλά είναι καθήκον μας να βρούμε τον τρόπο να εξέλθουμε από αυτή και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον  της μεγάλης, κοινής μας πατρίδας που είναι η Ευρώπη.

 

Αναφέρθηκα ήδη στην ανάγκη εδραίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αντιμετωπίζοντας την κρίση, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για αυτούς. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρουσιάζονται πολλές ιδέες και πολλές προτάσεις, αλλά αυτό δεν άλλαξε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση που ανέφερα πρωτύτερα. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος για όλους μας. Ως Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ο ένας τον άλλον.

εξάλλου
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Σλοβακία, όπου πραγματοποίησε  επίσημη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, στο Δουβλίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich).

Στην ημερήσια διάταξη της ανωτέρω συνάντησης, η οποία διοργανώνεται από την Ιρλανδία, που ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., περιλαμβάνονται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης των σχέσεων της Ε.Ε. με περιφερειακούς οργανισμούς.