Κύπρος: Στο Eurogroup τα βλέμματα όλων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να στείλει αεροσκάφος στην Κύπρο  για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των  κομμάτων. Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου έκανε στον Κύπριο πρόεδρο  ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του προέδρου  Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση  της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Η Τρόικα  επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με  επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο  μέχρι και σήμερα!

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται  όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το Eurogroup θέτει ως προϋπόθεση για τη συμφωνία, την  ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ  στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν η Βουλή θα συνέλθει  σήμερα.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην  Τράπεζα Κύπρου είναι:

Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού  τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.

– Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της  Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η  Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο  της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό  τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε  μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να  τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι  εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες  τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που  εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους  ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών,  ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών  ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν  τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400  χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις  καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες  κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην  Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών  έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα  δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300  και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/291085/kypros-sto-eurogroup-ta-vlemmata-olon#ixzz2ONyeRe4r