Οι οδυνηρές ημέρες που ξημερώνουν στην Κύπρο στο διάγγελμα Αναστασιάδη

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στη Λευκωσία έπειτα από την οδυνηρή λύση που επέβαλαν οι εταίροι για την αποφυγή χρεοκοπίας και τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Τα πρώτα σχόλια των πολιτικών ποικίλλουν, με τον πρόεδρο της Βουλής να αποφεύγει να σχολιάσει τη συμφωνία επί της ουσίας, ενώ το ΑΚΕΛ να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου Αναστασιάδη και να ζητεί μετ΄ επιτάσεως δημοψήφισμα.

Οι Κύπριοι, άλλωστε, πήραν μία πρώτη δυσάρεστη γεύση παρακολουθώντας ιδίοις όμμασι τόσο τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να λέει πως ο «λαός θα περάσει δύσκολες στιγμές», όσον και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, να κάνει λόγο για «ανακούφιση και λύπη».

Δραματικό διάγγελμα Αναστασιάδη: «Δώσαμε μια μεγάλη μάχη από την οποία βγήκαμε λαβωμένοι, αλλά όχι νικημένοι»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε απόψε τηλεοπτικό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

«Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα από την οικονομική κατάρρευση», τόνισε στο δραματικό του διάγγελμα ο Νίκος Αναστασιάδης. «Η συμφωνία είναι οδυνηρή, αλλά με την τρέχουσα κατάσταση ήταν η καλύτερη δυνατή», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος. «Δώσαμε μια μεγάλη μάχη από την οποία βγήκαμε λαβωμένοι, αλλά όχι νικημένοι» επεσήμανε. Από αύριο ξεκινά μια άλλη μέρα, δήλωσε προς τον κυπριακό λαό. «Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στα πόδια μας για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης» σημείωσε και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει μέτρα» για έργα ανάπτυξης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις φωνές εντός Κύπρου που μιλούσαν για έξοδο από το ευρώ και είπε πως κατανοεί την «απογοήτευση που όλοι νιώθουμε από τη στάση πολλών Ευρωπαίων εταίρων μας», αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε πως η περιθωριοποίηση δεν είναι η καλύτερη λύση.

«Από αύριο αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης» είπε και πρόσθεσε: «Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και ας κάνουμε μια νέα αρχή». «Είμαστε ένας λαός που δεν ανέχεται την περιφρόνηση», τόνισε.

Σημειώνεται ότι αν και το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 19.00, ωστόσο καθυστέρησε, καθώς καθυστέρησε και η πτήση του Προέδρου Αναστασιάδη στην επιστροφή από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αναστασιάδης μπήκε στο Προεδρικό λίγο πριν τις 19.00, όπου τον ανέμεναν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ακολουθούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, επίσης, βρίσκεται στο Προεδρικό, ενώ προς μερικών λεπτών εισήλθε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Στο Προεδρικό βρίσκεται και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αν και δεν έχουν διασαφηνιστεί όλες οι παράμετροι της συμφωνίας, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι η Κύπρος εισέρχεται σε μία αχαρτογράφητη περιοχή, με την κυβέρνηση να βαδίζει στα τυφλά. Στο σκοτεινό τούνελ που εισέρχεται η Κύπρος επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο με το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι το τελευταίο. Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.

Ποικίλες αντιδράσεις για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαμήνυσε προς τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αυταπατώνται, αν πιστεύουν ότι ο λαός υποτάσσεται σε εκβιασμούς και απειλές», υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, οι εταίροι μας, αντί στήριξης και αλληλεγγύης, προσφέρουν εκβιασμούς, χολή και όξος».

«Προτάσσουμε», είπε ο κύριος Ομήρου, «την εθνική αυτοπεποίθηση και την αντίσταση. Καθήκον είναι να ενεργήσουμε τάχιστα για να διασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι με την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και ο μαρασμός και δόθηκε ένα τέλος στην εκκρεμότητα, που παρέλυε την οικονομία. Επίσης, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε να μειωθεί από το 12% στο 9%, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τον διακατέχουν ανάμεικτα αισθήματα. «Από τη μια αισθήματα ανακούφισης, διότι τελικά επετεύχθη μία συμφωνία, η οποία δεν θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο μαρασμό και από την άλλη λύπη, επειδή βλέπουμε την άλλη μεγάλη εμπορική τράπεζα να οδηγείται προς την αναδιάρθρωση», εξήγησε.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup συνιστά την κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup «αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση.

Η επιλογή μας, είπε ο κύριος Κυπριανού, «είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίον κατηγόρησε ότι δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στη βάση αυτής της πρότασης και αρκέστηκε απλά να ενημερώνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επίσης, κατηγόρησε τον Κύπριο πρόεδρο ότι διεκδίκησε την ψήφο του κυπριακού λαού και την πήρε, υποσχόμενος βελτίωση της καταρχήν συμφωνίας για μνημόνιο, του Νοεμβρίου του 2012. Είπε ότι στήριξε αυτή του θέση στις φιλικές του σχέσεις με την κυρία Μερκέλ, αλλά τελικά διαπίστωσε «με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το μόνο που ενδιέφερε τους φίλους του ήταν η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».

Η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου, είπε πως «σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια ημέρα, μια νέα εποχή για την χώρα μας και σίγουρα πρέπει να δούμε τη νέα τάξη πραγμάτων την οποία με αυτή την συμφωνία έχει επέλθει».

Πρέπει, δήλωσε, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που θα μας απεγκλωβίσουν από την τρόικα και συμπλήρωσε ότι δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων, όμως θα έρθει η ώρα του απολογισμού και η ώρα, που οι υπεύθυνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν.

«Αντί του λαού, έγινε πιο φτωχό το κράτος»

«Το κεφάλαιο της Εκκλησίας, που ήταν πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι έχει απωλεσθεί», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τη συμφωνία με το Eurogroup, είπε ότι «αντί του λαού, έγινε πιο φτωχό το κράτος».

Θα υπάρξουν, τόνισε, αρκετές δυσκολίες, κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και οι πεινασμένοι θα πολλαπλασιαστούν, γι αυτό και η Εκκλησία θα πρέπει να μεριμνήσει.

Ο λαός, είπε ο Μακαριώτατος, ξέρει να ζει με σπατάλες, αλλά και με τα λίγα και σημείωσε ότι όσοι φταίνε για την κατάσταση, θα πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί, διότι δεν γίνεται να ταλαιπωρείται ο λαός και να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους ευθύνονται».

Zougla.gr