Ανάλαφρο περπάτημα

Της Ιωάννας Μπέτση

για την ΡΗΡ

Το αθλητικό παπούτσι σχεδιάστηκε για να βοηθά τα πόδια που αθλούνται, που περπατούν αλλά και που κάνουν διάφορες δραστηριότητες.
Τα πρώτα αθλητικά παπόυτσια σχεδιάστηκαν το 1830 και τα συνδύαζαν με μαγιό για να μπορούν νε περπατούν ή να τρέχουν ανάλαφρα. Είχαν λαστιχένια σόλα.
Στα χρόνια που πέρασαν, το αθλητικό παπόυτσι βελτιώθηκε.
Το 1900 το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το καουτσούκ και το 1917, η εταιρεία Spalding δημιούργησε το Converse All Stars παπούτσι του μπάσκετ.
Σιγά-σιγά φτιάχτηκαν παπούτσια για όλα τα αθλήματα, πάνινα για το τέννις, παπούτσια για το τένις και η εταιρεία Adidas το 1920, ξεκίνησε την παραγωγή αθλητικών παπουτσιών για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Οι ΗΠΑ πρωτοπορούν στο σχεδιασμό των αθλητικών, δίνοντας αργότερα τη σκυτάλη στην Ιαπωνία με την παγκοσμίου φήμης εταιρεία της Nike να διακρίνεται.
Πολλές εταιρείες εμφανίστηκαν παράλληλα στον ορίζοντα όπως η Reebok, Puma, Acks tiger.
Σήμερα το αθλητικό παπόυτσι δεν φοριέται μόνο για άθληση, αλλά έχει βοηθήσει και το καθημερινό μας περπάτημα κάνοντάς το πιο ανάλαφρο.
Η δεκαετία του 1990 τελειοποίησε τη μόδα των αθλητικών παπούτσιών.
Συνεχίζουμε να περπατάμε ελέυθερα και ανάλαφρα μέσα στα αθλητικά μας παπούτσια, βοηθώντας το σώμα μας να αποφύγει τους κραδασμούς, κάνοντας καλύτερη τη φυσική μας κατάσταση.