Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Μαρτίου 2013


Η ανακοίνωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για διορισμό ειδικού διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου κατά τρόπο που παρέπεμπε σε εκκαθάριση και αυτής της τράπεζας και που πυροδότησε την οργή των υπαλλήλων της, η παραίτηση του Προέδρου Α. Αρτέμη και τεσσάρων άλλων μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, οι σχέσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με το Προεδρικό, η χθεσινή διαμαρτυρία των μαθητών κατά της τρόικας και οι δυσκολίες για καταβολή των μισθών για τον μήνα Μάρτιο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

 

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Εβγαλε στο σφυρί την Τράπεζα Κύπρου λόγω…κούρασης!” γράφει ότι η ανακοίνωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για διορισμό ειδικού διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου κατά τρόπο που παρέπεμπε σε εκκαθάριση και αυτής της τράπεζας, πυροδότησε έκρηξη οργής των υπαλλήλων της, αλλά και την παραίτηση του Προέδρου Α. Αρτέμη και τεσσάρων μελών του ΔΣ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ομολογία του Διοικητή της ΚΤ ότι “κρατήσαμε ζωντανή την Λαϊκή για να γίνουν οι εκλογές”. Αλλού γράφει ότι χωρίς μισθό στο τέλος του μηνός οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

 

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Στα όρια τους οι σχέσεις Προέδρου-Διοικητή” γράφει ότι σε τεστ αντοχής υποβάλλονται οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη, ως αποτέλεσμα των χειρισμών του τελευταίου στα όσα άπτονται της διαχείρισης της κρίσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαθητές και σπουδαστές βγήκαν στους δρόμους κατά της τρόικας. Αλλού γράφει ότι στον αέρα η καταβολή των μισθών για τον μήνα Μάρτιο, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της παρατεταμένης μη λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Βουνό τα χρέη της Λαϊκής” γράφει ότι τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η χώρα, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ELA, που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες στην αγορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών, οι επιχειρήσεις. Αλλού γράφει ότι υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου, μετά τον διορισμό διαχειριστή, βγήκαν στους δρόμους, κυρίως θορυβημένοι από φημολογίες ότι η Τράπεζα ακολουθεί τον δρόμο της Λαϊκής.

 

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Σοκ και δέος” γράφει ότι στέγνωσε η αγορά, επιχειρήσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους, εργαζόμενοι και κοινωνία σε βαθιά αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το αύριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πραγματοποίηση παγκύπριας εκδήλωσης σήμερα το απόγευμα της Κίνησης Πολιτών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις πολιτικές λιτότητας έξω από τα γραφεία της ΕΕ και έξω από το Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι απεμπλοκή από την μέγκενη της τρόικας ζήτησαν οι μαθητές της Λευκωσίας στην μαζικότερη, μαθητική εκδήλωση διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου σε πανικό μετά από σύγχυση” γράφει ότι  ανακοίνωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για διορισμό ειδικού διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου χθες, πυροδότησε πανικό στους υπαλλήλους της Τράπεζας που παρέπεμπε σε εκκαθάριση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Ρώσοι σκέφτονται για αγωγές για τις απώλειες στις κυπριακές τράπεζες. Αλλού γράφει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την άβυσσο. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή μαθητική εκδήλωση για απεμπλοκή από την τρόικα.

 

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)