Χάπι «γνωστικής διέγερσης» για όσους κινδυνεύουν από άνοια

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης Florey της Μελβούρνης αναπτύσσουν χάπι το οποίο θα παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό μερικά από τα ευεργετήματα της σωματικής άσκησης όπως η ευεξία τόσο σε σωματικό όσο και γνωστικό επίπεδο που αυτή προκαλεί.

Η απόφαση των Αυστραλών επιστημόνων να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο χάπι έρχεται μετά από έρευνα που διεξήγαγαν από την οποία διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ευεργετήματα βοηθούν τα μέγιστα άτομα που έχουν την προδιάθεση να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με διαταραχές του εγκεφάλου όπως την άνοια, τη σχιζοφρένεια και την ασθένεια Huntington.

Μέχρι σήμερα η κοινώς αποδεκτή επιστημονική «αλήθεια» ήταν ότι για τα άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν την ασθένεια Huntington, δεν υπήρχε καμία λύση προκειμένου να καθυστερηθούν τα συμπτώματά της καθώς αυτό εξαρτιόταν αποκλειστικά από τον γενετικό κώδικα του ατόμου.

Εντούτοις οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Florey, μετά από σχετικές έρευνες σε πειραματόζωα ανακάλυψαν ότι η γνωστική διέγερση και η σωματική ευεξία λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην εμφάνιση των ασθενειών που σχετίζονται με εγκεφαλικές διαταραχές.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσαν εντός της επομένης χρονιάς θα αρχίσουν εργαστηριακές δοκιμές χαπιού που περιέχει τις σχετικές ορμόνες, σε ποντίκια με στόχο το συγκεκριμένο φάρμακο να χορηγηθεί τελικά σε ανθρώπους.

Πηγή:Neoskosmos.com