Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν οι Τράπεζες στην Κύπρο

Χωρίς -τουλάχιστον εμφανή- προβλήματα άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο στις 12:00 την Πέμπτη, μετά το παρατεταμένο κλείσιμό τους, από τις 16 Μαρτίου και την οικονομική ασφυξία που αυτό προκάλεσε. Από νωρίς έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών είχαν σχηματιστεί ουρές -όχι πολύ μεγάλες- αν και η εξυπηρέτηση του κοινού είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί στις συναλλαγές και τη διακίνηση κεφαλαίων.
ΤΕΣΤ
Το πρώτο τεστ αντοχής περνάει σήμερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με την επαναλειτουργία των τραπεζών έπειτα από 14 ημέρες, στη σκιά των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Οι τράπεζες θα είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι τις 18.00 το απόγευμα και θα λειτουργήσουν κάτω από δρακόντιους περιορισμούς όλα ανεξαιρέτως τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για διεκπεραίωση των τραπεζικών εργασιών.

Ήδη αρκετοί πολίτες έχουν φτάσει απο νωρίς έξω από τα τραπεζικά καταστήματα και περιμένουν υπομονετικά την επαναλειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 11.30 έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής βρίσκονταν οι περισσότεροι πολίτες κυρίως ηλικιωμένοι που δεν διαθέτουν κάρτες για να βγάζουν χρήματα από τις ATM και αυτές τις μέρες έμειναν χωρίς ρευστό και στις 12 πήραν το πράσινο φως να εισέλθουν για αναλήψεις.

Οι τράπεζες λειτούργησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 15 Μαρτίου οπότε και λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα για τη ρύθμιση της ροής κεφαλαίων στη Δημοκρατία.

Τα μέτρα, ισχύουν για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι αναγκαία, αναλογικά και χωρίς διακρίσεις. Η εισαγωγή αυτών των μέτρων στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος.

Σύμφωνα με τα μέτρα, όλες οι πληρωμές και οι συναλλαγές που επιτρέπονταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τραπεζικής αργίας θα συνεχίσουν να επιτρέπονται, ενώ δεν θα γίνονται δεκτές επιταγές. Επιπλέον, κάθε πελάτης θα είναι σε θέση να αποσύρει σε μετρητά 300 ευρώ την ημέρα από κάθε πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχει λογαριασμό.

Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι 5.000 ευρώ ημερησίως, ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό και να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Πάγιες εντολές πληρωμών ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ τον μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα επανεξετάζουν τα μέτρα σε καθημερινή βάση, με σκοπό τη σταδιακή τους άρση, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ωστόσο, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει το ένδεχομενο παράτασης των μέτρων παρά τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα στην Κύπρο έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αντίδραση των πολιτών και κυρίως των ξένων στην λειτουργία των τραπεζών.

Η Κομισιόν «βλέπει» παράταση των περιοριστικών μέτρων

Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων στην Κύπρο θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., επισημαίνει ηΚομισιόν, αν και παραδέχεται πως τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως ενημερώθηκε για τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των κεφαλαίων, που επέβαλε η Δημοκρατία της Κύπρου ως μέρος μιας σειράς μέτρων για την πρόληψη του σημαντικού κίνδυνο ανεξέλεγκτων εκροών καταθέσεων που θα οδηγούσε στην κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και στον άμεσο κίνδυνο πλήρους αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε προκαταρκτική ανάλυση της κυπριακής νομοθεσίας και του σχετικού διατάγματος σύμφωνα με τους κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που προβλέπονται στα άρθρα 63 επ.. της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Όπως σημειώνει η Κομισιόν, τα κράτη – μέλη μπορούν να εισάγουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων του κεφαλαίου, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους, για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος.

Οι εξαιρέσεις στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι κατάλληλες, αναλογικές και να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η Κομισιόν εκτιμά ότι η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τραπεζικές αργίες, τα όρια στις αποσύρσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση του τερματισμού προθεσμιακών καταθέσεων, την απαγόρευση σε ορισμένες εντολές πληρωμής, περιορισμούς στη χρήση πιστωτικών / χρεωστικών / προπληρωμένων κάρτων, περιορισμούς σε άλλες τραπεζικές εργασίες, καθώς και την εκτέλεση ορισμένων συναλλαγών με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα μέτρα.

Πηγή:Newpost.gr