Κυπριακός Τύπος, 29 Μαρτίου 2013

Η επαναλειτουργία χθες των τραπεζών και η στάση των πολιτών, οι αποφάσεις του Υπουργικού για διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και για το θέμα των ταμείων προνοίας, το προσωρινό διάταγμα για τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και η αναβολή ψηφοφορίας από τη Βουλή για παύση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

«Επιχείρηση ‘κάθαρση’» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας», που γράφει για το διορισμό χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο ερευνητικής επιτροπής για τυχόν αστικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες για τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα. Αλλού αναφέρει ότι χθες οι πολίτες έδωσαν μάθημα ωριμότητας κατά το άνοιγμα των τραπεζών και δεν σημειώθηκε το παραμικρό έκτροπο. Σε άλλο δημοσίευμα η «Α» προβάλλει την προσωρινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα της διαγραφής των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Η «Σημερινή» προβάλλει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Χαμένοι στη δίνη των άρθρων του Συντάγματος» και γράφει ότι καλείται το Σύνταγμα να δώσει απαντήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών για διαγραφή των μετοχών των κατόχων αξιών της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι χθες, κατά το άνοιγμα των τραπεζών και υπό το φως των περιοριστικών μέτρων, αναδείχθηκε η ωριμότητα των Κυπρίων σε όλο της το μεγαλείο. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρει ότι γνώριζε η Κεντρική Τράπεζα για το κούρεμα.

Στο κύριό του θέμα με τίτλο «Πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι το μήνυμα αυτό το έδωσε ο λαός έξω από τις τράπεζες χθες και αναμένει ανταπόδοση από την ηγεσία. Σε άλλο θέμα χαρακτηρίζεται νίκη για τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου το προσωρινό διάταγμα για πάγωμα της διαγραφής των μετοχών της τράπεζας. Ο «Φ» επίσης αναφέρει ότι το μνημόνιο κόβει θέσεις εκπαιδευτικών από τον Σεπτέμβριο και ότι ο Υπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι η μνημονιακή πρόνοια πρέπει να εφαρμοστεί.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Όλα στο φως» και αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ ζητά τολμηρές αποφάσεις για ανασυγκρότηση της οικονομίας και τιμωρία των υπευθύνων. Αλλού αναφέρεται στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για μερική κάλυψη των ταμείων προνοίας. Πρωτοσέλιδα η «Χ» γράφει ακόμη ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ζητά το διορισμό ποινικού ανακριτή για τα τεκταινόμενα και εκφράζει διαφωνία με το διορισμό ερευνητικής επιτροπής.

«Όλα ήρεμα καθώς οι τράπεζες άνοιξαν τις πόρτες τους», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης «Cyprus Mail», που γράφει για τη συμπεριφορά των Κυπρίων κατά την επαναλειτουργία των τραπεζών χθες. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ανέβαλε την ψηφοφορία επί πρότασης νόμου για παύση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει στην πρώτη της σελίδα ότι η ελβετική σοκολατοβιομηχανία Lindt έχασε δικαστική μάχη για απαγόρευση της απομίμησης πασχαλινής σοκολάτας της σε σχήμα κουνελιού από γερμανική εταιρεία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» έχει τίτλο του κύριου θέματός της «Έγκλημα και τιμωρία» και γράφει ότι είναι λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι και ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλού αναφέρει ότι είναι βαριά η αποστολή της ερευνητικής επιτροπής με Πρόεδρο τον Γεώργιο Πική. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε πρόταση οικονομολόγου για άμεση εξασφάλιση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με τίτλο «Διατάζουν οι Τροϊκανοί», η εβδομαδιαία «Γνώμη» αναφέρεται σε μαύρη περίοδο της ΄τροϊκανής αποικιοκρατίας’ και σε ‘άλωση’ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας από την Τρόικα. Αλλού αναφέρει ότι έρχονται ιδιωτικοποιήσεις και μειώσεις μισθών. Επίσης, η «Γ» προβάλλει τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των πολιτών και γράφει ότι φουντώνει το κίνημα αντίστασης.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του δημοσίευμα «Η Κύπρος στη δίνη νομισματικού πολέμου» και αναφέρεται σε όλες τις εξελίξεις μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Αλλού απευθύνεται έκκληση για στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι απογοητεύτηκαν οι ξένοι δημοσιογράφοι από την ωριμότητα των Κυπρίων κατά το άνοιγμα χθες των τραπεζών.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Cyprus Weekly” με τίτλο «Αποτράπηκε η μάχη των τραπεζών», αναφέρεται στην επαναλειτουργία χθες των τραπεζών και στη συμπεριφορά του κοινού. Αλλού προβάλλεται το προσωρινό διάταγμα σε προσφυγή της Αρχιεπισκοπής για διαγραφή μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, η εφημερίδα πρωτοσέλιδα γράφει ότι αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος και αυτό δίνει ελπίδα και ανάσα στον τόπο.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΡΑΓ)