Εν μέσω οικονομικής κρίσης επιτυγχάνουμε πρωτιές!

Κι όμως, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το Λιμάνι του Πειραιά και οι ελληνικές εξαγωγές διεκδικούν πρωτιές!
Ειδικότερα, πανευρωπαϊκή πρωτιά στις εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν σε 26,7 δισ. ευρώ, σημείωσε η Ελλάδα το 2012 σύμφωνα με το γγ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλο, o oποίος μίλησε στο Greek Exports Forum 2013.Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γγ. του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας τόνισε ότι παρά τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι ελληνικές εξαγωγές το 2012 αυξήθηκαν κατά 17%.Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Τσόκας έκανε λόγο για ξεπερασμένο μοντέλο προώθησης των ελληνικών εξαγωγών.

Όπως επισήμανε, το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί 25 δράσεις προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος κατά 50% και το κόστος των εξαγωγών κατά 20%. Αυτό, πρόσθεσε, θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, 1,7% αύξηση του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 80 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015.

Να σημειωθεί ότι αύξηση κατά 27,5% καταγράφτηκε το 2012 στην εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ Α.Ε..
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. στον Προβλήτα Ι του Ν. Ικονίου του ΟΛΠ Α.Ε. διακινήθηκαν 625.914 ΤΕU’s το 2012 έναντι 490.904 το 2011, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση 27,5%.

Τα πιο πάνω μεγέθη αφορούν ενιαία την φορτοεκφόρτωση εγχώριων και transshipment εμπορευματοκιβωτίων, εμφόρτων και κενών. Αύξηση 12% υπήρξε επίσης και στην πληρότητα των χώρων επί του Προβλήτα Ι.

Ήδη ο ΟΛΠ Α.Ε. μέσα και από νέα λειτουργικά και εργασιακά δεδομένα και διαπραγματεύσεις με διεθνείς μεταφορείς εκτιμά ότι το 2013 θα αποτελέσει το έτος της πλήρους δραστηριοποίησης του στον χώρο των εμπορευματοκιβωτίων.

Η αύξηση κατά 27,5% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, λόγω της μείωσης των ελληνικών εισαγωγών και λόγω των προβλημάτων των διεθνών μεταφορέων παγκοσμίως, θεωρείται για τα συμφέροντα του ΟΛΠ Α.Ε. ως εξαιρετικά σημαντική, αφού ήδη τα αναμενόμενα οριστικά στοιχεία της κρουαζιέρας και της διακίνησης αυτοκινήτων φαίνεται ότι κινήθηκαν το 2012 επίσης θετικά.

“Σήμερα, μόνο εκείνοι που τολμούν να εκτεθούν στο διεθνή ανταγωνισμό έχουν ελπίδες επιβίωσης», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας στην προαναφερθείσα εκδήλωση Greek Exports Forum 2013 και πρόσθεσε ότι η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση στην οικονομία.

Να, λοιπόν, που στην Ελλάδα της κρίσης δεν είναι όλα αρνητικά…