Αν δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση, θα γίνει της …Κορέας!

 

Η Βόρεια Κορέα έχει τεθεί σε κατάσταση πολέμου και απειλεί…Ο πλανήτης έχει τεθεί σε συναγερμό καθώς μια πολεμική σύρραξη είναι πιο κοντά από ποτέ. Μια όποια κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε χρήση πυρηνικών.

 

Κατα πόσο όμως παίρνουν σοβαρά οι ΗΠΑ τις απειλές; Πρόκειται τελικά για μια σοβαρή κατάσταση ή για έναν «τρελό» όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν ηγέτη;
Ο αρθρογράφος των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν σε κείμενό του με τίτλο «Παίρνοντας στα σοβαρά τις απειλές της Βορείου Κορέας», αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την Βόρειο Κορέα. «Η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, γλιστράει στη δίνη ενός φαύλου κύκλου», δήλωσε θέλοντας να τονίσει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί τελικά να χτυπήσει τους στόχους του αν το αποφασίσει.
«Θα μπορούσαμε να απορρίψουμε το σχόλιο του υπουργού ως μέρος της ρωσικής κριτικής απέναντι στις ΗΠΑ, όμως θα μπορούσαμε να πάρουμε στα σοβαρά αυτά που λέει ο Λαβρόφ, ο οποίος δεν είναι άνθρωπος που πανικοβάλλεται εύκολα. Εγώ προτιμώ να κάνω το τελευταίο», σχολιάζει ο Ράχμαν. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Δύση που βλέπουν ως αστείο την απειλή της Βορείου Κορέας, όμως, «αυτό θα μπορούσε να αποβεί τεράστιο σφάλμα».
Ντέιβιντ Κανγκ και Βίκτορ Τσα, του περιοδικού Foreign Policy, σε εκτενές ρεπορτάζ τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πίσω από τα λόγια του διαδόχου του Κιμ Γιονγ Ιλ. «Η Βόρειος Κορέα είναι περισσότερο επικίνδυνη από όσο νομίζετε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι τρελός», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το αμερικανικό περιοδικό, εξηγεί πως η Βόρειος Κορέα σήμερα μπορεί να απειλήσει την Νότιο Κορέα και μέρος της Ιαπωνίας με τους συμβατικούς πυραύλους και τον συμβατικό στρατό της. «Ο Βορράς μπορεί να εξαπολύσει 500.000 βλήματα πυροβολικού στη Σεούλ μέσα στην πρώτη ώρα μιας μάχης», γράφει το κείμενο.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι δύο συντάκτες, η σταθερότητα διήρκησε επί εξήντα χρόνια γιατί η συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας, έκανε ξεκάθαρη στην Βόρειο Κορέα ότι αν επιτεθεί θα χάσει και τον πόλεμο και την χώρα. «Για μισό αιώνα καμία από τις δύο πλευρές δεν πίστευε ότι θα υπήρχαν οφέλη αν ξεκινούσε ένας μεγάλος πόλεμος. Η ανησυχία, όμως, έγκειται στο ότι ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας μπορεί να μην διατηρήσει την ίδια λογική, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του και της απειρίας του», εξηγούν οι Κανγκ και Τσα.
Παράλληλα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, Κρις Χιλ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο κορεατικό ζήτημα, θέτει το ζήτημα, ότι μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να μη θέλει στην πραγματικότητα πόλεμο, όμως ενδέχεται από ένα λάθος να πυροδοτηθεί η κατάσταση και να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Τελικά μήπως η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει αν τελικά το σενάριο της επίθεσης πάρει σάρκα και οστά. Σε αυστηρό τόνο η Telegraph αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν τις συχνές απειλές και προσβολές. Επιπλέον, κάτω από τη στρατιωτική παράνοια, κρύβεται μια άθλια τυραννία που υποδουλώνει και μπορεί να κατακρεουργήσει τους αντιπάλους του. Η Βόρειος Κορέα αξίζει καταδίκη, καθώς και γελοιοποίηση».
Πηγή: NewPost.gr