Διασπείρει “κατηγορίες” και “απειλές” ο Ερντογάν!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με την γνωστή μέθοδο της διασποράς ψευδών ειδήσεων ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του προσπαθούν να θεμελιώσουν στον διεθνή περίγυρο την αντίληψη ότι δήθεν στην Ελλάδα υπάρχουν …στρατόπεδα εκπαίδευσης Τούρκων (εκπαίδευσης τάχα από ποιούς;) και τους οποίους η Άγκυρα αποκαλεί “τρομοκράτες” και που, κατά τους ισχυρισμούς της, πραγματοποιούν χτυπήματα στην Τουρκία! Αδιάφορο είναι για την τουρκική προπαγάνδα το γεγονός ότι κανένα απολύτως επίσημο στοιχείο δεν καταθέτουν για την δήθεν ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων. Και είναι λυπηρο ότι ο κ. Ερντογάν, προκειμένου να δώσει μία αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς του, σε συνένετυξή του, χρησιμοποίησε  (υποτιθέμενα) λόγια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά!

Ο κ. Ερντογάν εμφανίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό να “παραδέχεται” την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων και, μάλιστα, να δηλώνει ότι  “εμείς θα τα διαλύσουμε αυτά τα στρατόπεδα”!  Ακόμη και οι πρωτοετείς  φοιτητές Διπλωματικών Σχολών αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν να λεχθεί κάτι τέτοιο από έναν πρωθυπουργό σε πρωθυπουργό μιάς άλλης χώρας, με την οποία έχουν σοβαρές διαφορές, όπως έχουν Ελλάδα και Τουρκία.

Η συστηματική αυτή παραπληνητική “στρατηγική” της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο να “πλασαριστεί” σε πλεονεκτική θέση στην διεθνή σκακιέρα ενόψει αφενός μεν της οικονομικής κατάστασης σε Κύπρο και Ελλάδα και, αφετέρου, να σαμποτάρει την εκμετάλλευση από την Κύπρο με την σύμπραξη του Ισραήλ της  ΑΟΖ και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, προκάλεσε και νέα σκληρή απάντηση – διάψευση από την Αθήνα και το Υπουργείο Εξωτερικών στους ψεύτικους ισχυρισμούς! Ο στόχος της Άγκυρας είναι εμφανής: όση περισσότερη φασαρία προκαλείται γύρω από τα κοιτάσμα τα, τόσο περισσότερο αποθαρρύνονται μεγάλοι επενδυτές σε περιοχές «μεγάλου ρίσκου» και τόσο περισσότερο θα εμπλακούν στη «διευθέτηση» του προβλήματος μεγάλες δυνάμεις με συμφέροντα στην περιοχή, πρωτίστως οι ΗΠΑ και δευτερευόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση”, όπως σημειώνει στην εφημερίδα Η Ελλάδα. η Κύρα Αδάμ.
Πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν μάλιστα πως ο κ. Ερντογάν “αυτοπαγιδεύτηκε” και με όσα ατεκμηρίωτα υποστήριξε στη συνέντευξή του και- ιδιαίτερα- με τις εμμονές που του έχουν κολλήσει για την Ελλάδα, φανερώθηκε ότι είναι ο ίδιος και οι συνεργάτες του που διαρρέουν αυτά τα σενάρια στον τουρκικό Τύπο τροφοδοτώντας ανυπόστατα πρωτοσέλιδα θέματα.

Όπως, μάλιστα, γράφει ο Λ. Λιγουριώτης στο OnAlert.gr, η συνέντευξη Ερντογάν  (σ.σ. με τους ισχυρισμούς περί διαλόγου με Σαμαρά που έχουν όμως διαψευσθεί ξανά) δόθηκε χθες στο KANAL D και στο CNN Turk και ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε σε διάφορα ερωτήματα επώνυμων δημοσιογράφων. Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, όπως είπε, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τόνισε «Εμείς δεν μιλάμε μόνο με το Ιράκ, αλλά και με την Ελλάδα και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Σαμαρά είπαμε “σε σας υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης”».

Το σχετικό απόσπασμα – σύμφωνα με την εφημερίδας Turkiye – είναι :«Η συμφωνία που κάνουμε δεν θα έχει κανένα όφελος, αν σε σας, ενώ υπάρχει μια τόσο σημαντική διπλωματική σχέση, ζουν τρομοκράτες που χτυπούν τη χώρα μου ή που θα την χτυπήσουν. Εκείνη ( σ.σ. η ελληνική πλευρά) είπε “εμείς θα τα διαλύσουμε αυτά τα στρατόπεδα”. Πράγματι, μάθαμε ότι τα διέλυσαν. Και έθεσαν υπό κράτηση 14 τρομοκράτες. Στη συνέχεια η δικαιοσύνη τους άφησε ελεύθερους. Τότε εμείς αρχίσαμε να πιέζουμε. Μας είπαν να μην ανησυχούμε. Τώρα περιμένουμε την Ελλάδα».

Όπως σημειώνει το OnAlert.gr,
η αναφορά σε <<14>> αφορά ύποπτους συλληφθέντες στην Ελλάδα που η Τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες και θέλει <<σώνει και καλά>. να εκδοθούν στην Τουρκία πλην όμως η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει την ίδια άποψη βάσει των στοιχείων που έχουν βρεθεί. Αντίστοιχες συλλήψεις υπόπτων έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο η Γαλλία, η Γερμανία, κλπ αλλά και σε αυτές η δικαιοσύνη δεν αποφάσισε έκδοση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Άγκυρα να εξαπολύει επιθέσεις κατά των χωρών αυτών θέλοντας να εφαρμοστεί το δικό της << δίκαιο >>!

ΤΟ ΥΠΕΞ

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στους ισχυρισμούς αυτούς διαψεύδοντάς τους για άλλη μια φορά . Η απάντηση είναι γενική – αφορά και την Θεολογική Σχολή, τους μουφτήδες , το τέμενος κλπ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Αθήνα έχει διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοιος διάλογος Σαμαρά -Ερντογάν και η εμμονή του Τούρκου Πρωθυπουργού προκαλεί πρόσθετα ερωτηματικά. Άξιο υπογράμμισης είναι και το έμμεσο κάρφωμα της Τουρκίας – με την τελευταία φράση, ότι δηλαδή <<η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».

Η
ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ειναι η εξής:

«Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η εμμονή σε αυτή την ανυπόστατη φημολογία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά. Οι δε θέσεις της, είναι σαφείς και στηρίζονται στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. H αντιμετώπιση όμως υπόπτων, ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις, γίνεται στα πλαίσια της έννομης τάξεως και με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώνονται όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών.
Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Να σημειωθεί, ότι όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων συνανθρώπων μας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στη χώρα που γέννησε και ανέδειξε τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο.

Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας.
Στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, βάλαμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς. Η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στο μεταξύ, στη Βουλή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής με θέμα: « Η απάντηση της Ελλάδας στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ» (29.03.13) είπε ότι η ελληνική αντίδραση στις παραχωρήσεις αδειών τον Απρίλιο του 2012 από την τουρκική Κυβέρνηση προς την τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων, σε περιοχές που εμπίπτουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, υπήρξε άμεση.

“Έγιναν, είπε,  διαβήματα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά με επίδοση και σχετικών ρηματικών διακοινώσεων που απέρριψαν και αντέκρουσαν πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, εν προκειμένω. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν εταίροι και σύμμαχοι στη Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά και στο ΝΑΤΟ. Επίσης, κατετέθη στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση, διά της οποίας η Ελλάδα ενημέρωσε τον Οργανισμό και τα αρμόδια όργανά του για τις τουρκικές παραχωρήσεις και τις ελληνικές θέσεις”.

Η απαντητική ρηματική διακοίνωση της τουρκικής πλευράς επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας, αναφορικά με τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Οι όποιες τουρκικές ενέργειες διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας είναι ατελέσφορες, καθώς δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες στο μέτρο που αντιβαίνουν τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

“Εμείς, πιστεύουμε, είπε ο κ. Τσιάρας, ότι έχουν αντικρουστεί και αποκρούονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μόνο αποτέλεσμα της όποιας τέτοιας απόπειρας αμφισβήτησης ελληνικών δικαιωμάτων είναι η καλλιέργεια εντάσεων που δεν συνάδουν, βεβαίως, με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.Ειδικότερα δε, σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, μιας και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, έχουμε πει –και το επαναλαμβάνουμε- ότι το Καστελόριζο δεν είναι ένα απομονωμένο νησί. Είναι ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα, ιστορικά, γεωγραφικά και διοικητικά των Δωδεκανήσων και –σύμφωνα με τις σαφέστατες διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας- το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά, έχει πλήρη δικαιώματα για όλες τις θαλάσσιες ζώνες.

Είναι αυτονόητο πως το Υπουργείο Εξωτερικών, με γνώμονα πάντοτε την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προβαίνοντας στις δέουσες, κατά περίπτωση, διπλωματικές ενέργειες προς κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων, εξετάζοντας προσεκτικά και αξιολογώντας ενδελεχώς όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο”.

Σε αναφορά για τις προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου και την άμεση απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Δημ. Αβραμόπουλου, και την “μομφή” ότι αυτή έγινε στην αγγλική γλώσσα, ο Υψυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας είπε: “Βλέπετε ότι τουλάχιστον σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας υπάρχει πάντα άμεση, σαφής και ξεκάθαρη απάντηση. Κι αυτό έγινε ακόμη και χθες. Τώρα, αν η απάντηση ήταν στα αγγλικά -μιας και μιλάμε για μία, αν θέλετε, συνεννόηση, η οποία γίνεται σ’ ένα άλλο επίπεδο- προφανώς δεν είναι το μεμπτό σημείο της όλης συζήτησης.

Θα προτιμούσα πραγματικά ή μάλλον θα ήταν περισσότερο γενναίο από τη δική σας πλευρά να επικαλεστείτε τον σαφή, άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο που το Υπουργείο Εξωτερικών ή κι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου.

Θα ήταν πολύ γενναίο από τη δική σας πλευρά και προφανώς θα ήταν και ένα βήμα μπροστά για το πολιτικό μας σύστημα, αν μπορούσαμε να δεχθούμε έστω τις όποιες θετικές ενέργειες ή τις θετικές επιλογές από την πλευρά –αν θέλετε- των στελεχών της Κυβέρνησης.

Προφανώς είναι μια δύσκολη εποχή, προφανώς δεν γίνονται όλα όπως θέλουμε, αλλά σκεφτείτε ποιες θα ήταν οι εξελίξεις, με γνώμονα βεβαίως αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα, αν για τη χώρα μας είχαμε ενδεχομένως διαφορετικές ή λάθος επιλογές.

Σας επαναλαμβάνω ότι εδώ δικαιώνεται για άλλη μια φορά η συγκεκριμένη θέση και στάση του Πρωθυπουργού, ο οποίος προτίμησε μέσα από μια πολύ δύσκολη συγκυρία να οδηγήσει τουλάχιστον την πατρίδα μας, τη χώρα μας, με τη συνεννόηση και των άλλων πολιτικών παρατάξεων, που συνεργάζονται σ’ αυτή την Κυβέρνηση, σε έναν τόπο ασφαλή, όπου δεν θα ζούσαμε ή δεν θα ζήσουμε γεγονότα όπως αυτά της Κύπρου της προηγούμενης εβδομάδος”.

Τέλος, αναφερόμενος γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσιάρας επεσήμανε: “Αν με ρωτήσετε, βεβαίως, θα σας πω ότι η πρόοδος παραδείγματος χάριν σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, προφανώς δεν επαρκεί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για εμάς το ζητούμενο είναι να πάψουν οριστικά όλες οι προκλητικές ενέργειες, όλες οι απειλές πολέμου, οι παραβιάσεις και οι Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι θα εφησυχάσουμε. Βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση για την άμεση και αποτελεσματική υπεράσπιση της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτό είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική”.