Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Απριλίου 2013

Ο απόηχος του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Χαραυγής» για φερόμενη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό πριν από το Eurogroup, από εταιρεία του συγγενικού περιβάλλοντος του Προέδρου Αναστασιάδη, η αντίδραση του ίδιου του Προέδρου στο θέμα, αλλά και της θιγόμενης εταιρείας, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, με τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές αλλά και την προσπάθεια για προσέλκυση κυπριακών καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Άλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες είναι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για εκβιασμό από την Τρόικα, η σημερινή επέτειος της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, οι απαιτήσεις της Τρόικας στον Τομέα της Υγείας και η αρνητική απάντηση του Υπουργού Παιδείας για ενδεχόμενες απολύσεις εκπαιδευτικών.

Στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Πόλεμος τραπεζών για τις καταθέσεις», η «Αλήθεια» γράφει ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Eurogroup, ξεκίνησε πόλεμος για εξασφάλιση όσο τον δυνατόν περισσότερων καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες, με όπλο όχι το ύψος του επιτοκίου αλλά την ασφάλεια του συστήματος. Εξάλλου, η «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος είπε ότι η Τρόικα απείλησε να πτωχεύσουν και οι δύο τράπεζες αν δεν αποσύρει τις αγωγές για τους μετόχους στην Τράπεζα Κύπρου. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στην επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, της 1η Απριλίου 1955.

Η «Σημερινή», με τίτλο «‘Πόλεμος’ επί ερειπίων», αναφέρεται στους ισχυρισμούς του χθεσινού δημοσιεύματος της «Χαραυγής», περί φυγάδευσης χρημάτων στο εξωτερικό από το περιβάλλον της οικογένειας του Προέδρου Αναστασιάδη, πριν τη σύνοδο του Eurogroup, και γράφει ότι Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν τερματίζουν τη σύγκρουση ούτε επί καμένης γης, που αφήνει η οικονομική κρίση. Επίσης γράφει ότι ο Πρόεδρος απέδωσε τους ισχυρισμούς σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού. Εξάλλου, η «Σ» γράφει ότι από αύριο η Τράπεζα Κύπρου θα διενεργεί τις συναλλαγές και για τους πελάτες της Λαϊκής. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι δεν θα απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ανάσα με χαλαρώσεις» και γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να κινηθεί προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές ώστε να δοθεί μια μικρή ανάσα στην οικονομία και να διευκολυνθούν οι πελάτες των τραπεζών, με την λίστα των αλλαγών να περιλαμβάνει τη διευκόλυνση όσων χρησιμοποιούν επιταγές ως μέσο πληρωμής. Εξάλλου, ο «Φ» γράφει ότι η Τρόικα σκληραίνει τη στάση της και για τον τομέα της Υγείας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να κινδυνεύει να χάσει τη δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Ακόμη αναφέρει ότι 5% των οδηγών καταγγέλλεται για υπέρβαση του ανώτατου ορίου οινοπνεύματος.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Απάντησαν με επίθεση» γράφει ότι η εταιρείας A. Loutsios και οι Άντης και Κάτια Λούτσιου απάντησαν στο χθεσινό δημοσίευμα της «Χ» με επίθεση και απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη, εφόσον δεν ανασκευάσει η εφημερίδα, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση με στόχο να πληγεί ο ίδιος και η οικογένειά του. Ακόμη, η «Χ» γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητά απεμπλοκή από το μνημόνιο και τα επαχθή μέτρα. Αλλού, γράφει ότι η Προοδευτική προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για διευκόλυνση των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των διδάκτρων.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)