Έκλεισε το κυπριακό μνημόνιο – 10ετής περίοδος χάριτος και 2,5% επιτόκιο

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Τόνισε δε ότι κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία κράτησε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών οργανισμών και πρόσθετες φορολογίες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η αποπληρωμή των δανείων διάσωσης, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσει έπειτα από μία δεκαετή περίοδο χάριτος, δηλαδή το 2023. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η εξόφληση θα ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας.

Το επιτόκιο ορίστηκε στο 2,5%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μιχάλης Σαρρής, η πρώτη δόση διάσωσης αναμένεται να καταβληθεί τον Μάιο.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σαρρής υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πότε προβλέπει να βγει η Κύπρος από την ύφεση, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη κι επισήμανε ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος, όπως κι οι αρχές του επόμενου.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας επίσης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα έσοδα και οι σχεδιασμοί να είναι στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή:skai.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε