Κυπριακός Τύπος, 2 Απριλίου 2013

Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου, οι όροι του μνημονίου, ο κατάλογος που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα για όσους διέρρευσαν χρήματα στο εξωτερικό από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου, και η συναυλία αλληλεγγύης “Cyprus Aid”, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Πρόσθετα μέτρα 351 εκατ. για το 2013”, γράφει ότι στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να επιχειρεί χθες, μέσα από ένα μπαράζ συσκέψεων, την ολοκλήρωση των θέσεων της κυπριακής πλευράς, ώστε στα επόμενα δύο 24ωρα να γίνει η τελική διαβούλευση με την Τρόικα. Γράφει, επίσης, ότι σήμερα ορκίζονται και πιάνουν δουλειά τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής που θα εξετάσουν τα αίτια της οικονομικής τραγωδίας. Επίσης, γράφει ότι με το σύνθημα “ένας για όλους κι όλοι για έναν”, χιλιάδες άτομα από κάθε γωνιά της μεγαλονήσου έδειξαν χθες την έμπρακτη ανθρωπιά στη “μαραθώνια” συναυλία αλληλεγγύης, στην οποία οι διοργανωτές, αντί εισιτηρίου, μάζευαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους δυσπραγούντες λόγω της κρίσης.

Ο “Πολίτης”, με κύριο τίτλο “Νέες μειώσεις μισθών έρχονται από το 2014”, γράφει ότι στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης εισέρχεται η Λευκωσία με την Τρόικα και το προσχέδιο του τελικού κειμένου του μνημονίου συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη διαπραγματευτική ομάδα, ενώ το βράδυ κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί για διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Γράφει, επίσης, ότι ένα ακόμα μάθημα ανθρωπιάς, πίστης και αισιοδοξίας έδωσε χθες ο λαός στην πολύωρη συναυλία που διοργανώθηκε στην τάφρο Κωνστάντζα στη Λευκωσία. Επίσης, γράφει ότι στοιχεία για δεκάδες εταιρείες που διακίνησαν χρήματα εκτός Κύπρου, από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου, διέρρευσαν μέσα από τον κατάλογο που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Βελτιωμένη έκδοση επιχειρούν για το μνημόνιο”, γράφει ότι η Κυβέρνηση κατέβαλλε χθες νέες σκληρές προσπάθειες, που άρχισαν από το μεσημέρι και συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για βελτιώσεις στο μνημόνιο το οποίο συμφωνήθηκε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι ξεχείλισε χθες ξανά η ανθρωπιά των Κυπρίων, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της συναυλίας Cyprus Aid, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, για να σταλεί μήνυμα συμπαράστασης προς όσους υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης. Επίσης, γράφει ότι στη σκιά των δραματικών οικονομικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε χθες την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ποιοι έκρυψαν εκατομμύρια”, γράφει ότι γνωστοί ελεγκτές και γραφεία βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες εταιρείες της καινούργιας λίστας για τις εκροές κεφαλαίων που αποκαλύφθηκε χθες, και αφορούν αναλήψεις εκατομμυρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα, μία ή και περισσότερες ημέρες πριν τη συνεδρία του Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Γράφει, επίσης, ότι στις 16:00 ξεκίνησε η συναυλία αλληλεγγύης της Cyprus Aid, όμως από πολύ νωρίς το πρωί χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας πήγαιναν στην τάφρο Κωνστάντζα και παρέδιδαν τρόφιμα για εκείνους που οδηγήθηκαν στην ανέχεια λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, γράφει ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να μην παγοποιηθεί το 40% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και να επεκταθεί η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Ο Πρόεδρος διαψεύδει προειδοποίηση από τράπεζα προς την οικογένεια του”, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε χθες ότι συγγενείς του μετάφεραν χρήματα στο εξωτερικό πριν την απόφαση της ΕΕ για επιδρομή στις τραπεζικές καταθέσεις επειδή προειδοποιήθηκαν ότι θα ακολουθούσε κούρεμα των καταθέσεών τους. Γράφει, επίσης, ότι οι δωρεές εισέρρεαν συνεχώς στη φιλανθρωπική συναυλία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία. Επίσης, γράφει ότι δύο ζευγάρια βουβόκυκνων γέννησαν τα πρώτα “πασχαλινά αυγά” του 2013, στη μοναδική ελεγχόμενη αποικία φωλιάσματος κύκνων στον κόσμο, το “Abbotsbury Swannery” στο Dorset της Αγγλίας, την ημέρα που οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα.

(ΣΣ. Η “Χαραυγή” δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε