Ανακαλύφθηκε η αρχαία «Πύλη του Άδη»;

 

Η είσοδος του κάτω κόσμου για τους Αρχαίους βρίσκεται στην Ιεράπολη

Τη μυθική «Πύλη του Άδη», που οδηγούσε στον κάτω κόσμο σύμφωνα με τους αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς θρύλους, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Η τοποθεσία βρίσκεται στην αρχαία πόλη Ιεράπολη και σημερινή Pamukkale, στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην περιοχή βρίσκονταν ένας μικρός ναός, μια πύλη και μια σκάλα που οδηγούσε σε μια σπηλιά με δηλητηριώδη αέρια.

Περιγράφοντας την τοποθεσία, ο Στράβωνας σημείωνε ότι χώρος αυτός είναι γεμάτος από ατμό τόσο πηχτή «που δύσκολα κάποιος μπορεί να δει το έδαφος». Επιπλέον παρατηρεί ότι όποιο ζώο πλησιάζει τη σπηλιά πεθαίνει αμέσως».

Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής το Francesco D’Andria ισχυρίζονται ότι πιθανότατα μπόρεσαν να ανακαλύψουν την τοποθεσία που περιέγραφε ο Στράβωνας.

Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, ο Francesco D’Andria εξήγησε πώς κατάφερε να εντοπίσει την τοποθεσία «ερευνώντας» τη διαδρομή μιας ιαματικής πηγής.

Μέσα στα αρχαία ερείπια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια σπηλιά που καλύπτονταν με ιωνικούς κίονες, οι οποίοι έφεραν επιγραφές αφιερωμένες στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη.

GatesofHell5

«Μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τις θανατηφόρες ιδιότητες της σπηλιάς κατά τη διάρκεια της ανασκαφής», περιγράφει ο Francesco D’Andria.

«Αρκετά πουλιά [σσ. όπως φαίνονται και στη φωτογραφία] πέθαιναν καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν το ζεστό άνοιγμα, εξαιτίας των αερίων διοξειδίου του άνθρακα.

GatesofHell3
GatesofHell2

GatesofHell1
Η παραπάνω φωτογραφία αποτελεί μια ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού.

Πηγή: http://www.inews.gr