Κατήχηση του Πάπα για το ρόλο των γυναικών

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε σήμερα το ρόλο των γυναικών στη διάδοση της χριστιανικής πίστης, δηλώνοντας ότι “πρώτες” αυτές πίστεψαν στην Ανάσταση, ενώ κάλεσε τους νέους να προτάσσουν στη ζωή τους την ελπίδα του Ευαγγελίου.

Επαναλαμβάνοντας τον κύκλο των κατηχήσεων για το “Έτος της πίστης” που είχε εγκαινιάσει ο προκάτοχός του Βενέδικτος 16ος, ο Ποντίφικας είπε ότι “οι πρώτοι μάρτυρες της Ανάστασης ήταν γυναίκες. Οι γυναίκες δεν την κρατούν για τον εαυτό τους, την διαδίδουν”. Ενώ “στον ιουδαϊκό νόμο της εποχής, οι γυναίκες και τα παιδιά δεν μπορούσαν να πουν τη γνώμη τους”, “οι γυναίκες έχουν πρωταρχικό, θεμελιώδη ρόλο” στην κατανόηση της πίστης, τόνισε.
Ο Πάπας υπογράμμισε “πως οι γυναίκες είχαν και εξακολουθούν να έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο” στην ιστορία της Εκκλησίας για να διαδίδουν την είδηση της Ανάστασης. Ενώπιον του κενού τάφου “οι απόστολοι και οι μαθητές δεν πίστεψαν, αλλά οι γυναίκες ναι” είπε.
“Είναι όμορφο, είναι λίγο από την αποστολή της γυναίκας, της μητέρας να δίνει αυτή τη μαρτυρία της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Ας έχουμε θεία φώτιση, ώστε οι οιωνοί του θανάτου να αφήσουν χώρο στους οιωνούς της ζωής. Αυτή η βεβαιότητα της ανάστασης μπορεί να μας επιτρέψει να ζούμε με περισσότερη εμπιστοσύνη και θάρρος την πραγματικότητα της καθημερινότητας”.
Κατόπιν ο Πάπας απευθύνθηκε στους νέους με ύφος που θύμιζε τον Ιωάννη Παύλο Β΄. “Υπάρχουν τόσοι νέοι, αγόρια και κορίτσια σε αυτή την πλατεία. Προχωρήστε με τη βεβαιότητα αυτή: ο Κύριος ζει και συμπορεύεται μαζί σας! Στηριχτείτε στην ελπίδα αυτή! Εμπρός νέοι, γιατί ο κόσμος έχει κάπως γεράσει εξαιτίας των πολέμων”.
Σχεδόν 30.000 πιστοί παρακολούθησαν την κατήχηση στη γενική ακρόαση, εκ των οποίων οι 10.000 έφθασαν από την επισκοπή του Μιλάνου μαζί με τον καρδινάλιο Αντζελο Σκόλα. Ο Πάπας, άνετος και εγκάρδιος, έκανε ένα πολύ μεγάλο γύρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου πάνω σε ανοικτό λευκό τζιπ. Συχνά τα μικρά παιδιά τον σταματούσαν και εκείνος τα φιλούσε. “Ας έχουμε το θάρρος να εξωτερικεύουμε τη χαρά, τον πιο πολύτιμο θησαυρό, τη βεβαιότητα της Ανάστασης”, τόνισε.

NewsIt.gr