Σάλος στη Γαλλία για τον υπουργό – φοροφυγά – Έκθετος ο Ολάντ

Θύελλα αντιδράσεων και την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από την ημέρα της εκλογής του Φρανσουά Ολάντ προκαλεί στη Γαλλία η παραδοχή του υπουργού Προϋπολογισμού πως είχε κρυφό λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ είναι το talk of the town στο Παρίσι και όχι μόνο. Γιατί μέχρι να αναγκαστεί να παραδεχτεί πως είχε κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, αρνούνταν πως αυτό έχει οποιαδήποτε δόση αλήθειας. Τέσσερις μήνες «έσκιζε τα ρούχα του» ότι είναι αθώος. Μέχρι που ομολόγησε…
Ο Καϊζάκ παραιτήθηκε στις 19 Μαρτίου. Μέχρι τότε, αρνιόταν την ενοχή του “κοιτάζοντας στα μάτια” τον πρόεδρο Ολάντ αλλά και πολλούς υπουργούς στις συναντήσεις που είχε μαζί τους, καταγγέλλουν πολλοί πολιτικοί και πρόσωπα προσκείμενα στο περιβάλλον του προέδρου. Μάλλον βρήκαν εξιλαστήριο θύμα.
Σήμερα πάντως, αφού έγινε γνωστό ότι οι ελβετικές αρχές εντόπισαν τον τραπεζικό λογαριασμό του, ο Καϊζάκ δέχτηκε να δοθούν στις γαλλικές αρχές τα έγγραφα που τον αφορούν, έγινε γνωστό από την Εισαγγελία της Γενεύης.
Ο πρώην υπουργός, μέσω του Ελβετού συνηγόρου του, Ντιντιέ Μπόοτγκε, δέχτηκε να απλοποιηθεί η διαδικασία ώστε να δοθούν γρήγορα στις αρμόδιες γαλλικές αρχές τα έγγραφα που τον αφορούν, τα οποία βρέθηκαν μετά από έρευνα στις τράπεζες UBS και Reyl et Cie. Έτσι, θα αποφευχθεί μια καθυστέρηση πολλών εβδομάδων ή και μηνών. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Καϊζάκ είχε ένα λογαριασμό στην Ελβετία από το 1992 και ότι στη Γενεύη δεν έχει ξεκινήσει καμία ποινική έρευνα, δεδομένου ότι δεν έχει διαπραχθεί στη χώρα καμία αξιόποινη πράξη.
Στο σύνολό της η κυβέρνηση δήλωσε “προδομένη” από τον Ζερόμ Καϊζάκ. “Ο Καϊζάκ αποκλείσθηκε εκ των πραγμάτων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν θα είναι πια μέλος”, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος, ο Αρλέμ Ντεζίρ, ενώ ο 60χρονος πρώην υπουργός μπορεί, σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο, να ξαναγίνει βουλευτής μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αλλά μάλλον δε θα το τολμήσει. Του το ζήτησε άλλωστε ήδη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό.

Όπως και να ‘χει, ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και καλείται να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη κρίση της προεδρίας του. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προσπάθησε να συμμαζέψει ό,τι μπορούσε. Και ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νόμους για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των πολιτικών και θα απαγορεύσει σε όσους έχουν καταδικαστεί για διαφθορά ή φοροδιαφυγή να κατέχουν δημόσια αξιώματα.
“Δηλώνω ότι ο Ζερόμ Καϊζάκ δεν έτυχε καμίας προστασίας, εκτός από το τεκμήριο της αθωότητας, και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση κατόπιν αιτήματός μου μόλις ξεκίνησε η δικαστική έρευνα”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για “ένα ασυγχώρητο λάθος (…) μια προσβολή απέναντι στη Δημοκρατία”.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του καλοκαιριού θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου των Δικαστών.
Η υπόθεση Καϊζάκ ξέσπασε ενώ ο Ολάντ, έπειτα από μόνο δέκα μήνες θητείας, έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες: αύξηση της ανεργίας, μετάθεση των στόχων μείωσης των ελλειμμάτων, μείωση της δημοτικότητάς του, επίμονη κινητοποίηση των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου…
Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος σ’ αυτή την κρίση; Η υπόθεση Καϊζάκ μπορεί να επιταχύνει ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με μείωση του αριθμού των υπουργών (34 σήμερα), εκτιμούν πολλοί σχολιαστές. Μερικοί εξ αυτών εκτιμούν πως από την κρίση θα επωφεληθεί η άκρα δεξιά.

NewsIt.gr