Ξεπέρασαν για πρώτη φορά οι προσλήψεις τις απολύσεις τον Μάρτιο

Θετικό ισοζύγιο, κατά περίπου 9.000 θέσεις εργασίας, εμφάνισαν οι ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας κατά τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, μέσω της εφαρμογής του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Το σύστημα, το οποίο κατέστη υποχρεωτικό, από την 1η Μαρτίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, υποχρεώνει τους εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΙΚΑ, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα αρμοδιότητας Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μαρτίου, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου Από τις, συνολικά, 8.500 νέες προσλήψεις, οι 3.546 έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής, οι 1.678 στην Κρήτη, ενώ υψηλό αριθμό προσλήψεων εμφάνισαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (1.212) και Νοτίου Αιγαίου (1.116). Για «ευχάριστο γεγονός» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας την πρώτη θετική απεικόνιση των ροών απασχόλησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η τάση αυτή να συνεχισθεί.
Αναφερόμενος στο νέο πληροφοριακό σύστημα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό “εργαλείο”, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια και στον τομέα της χάραξης πολιτικής απασχόλησης». «Αυτές οι νέες δυνατότητες μας επιτρέπουν να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα της κίνησης και της δυναμικής της αγοράς εργασίας, να βελτιώσουμε την ποιότητα του σχεδιασμού και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας και, κυρίως, να συνδέσουμε τις προτεραιότητες των πολιτικών απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Εξήγγειλε, παράλληλα, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα, σε τακτική βάση, αυτά τα στοιχεία. Εκτός από την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τη χάραξη αποτελεσματικότερης πολιτικής, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με τη λειτουργία του συστήματος, απαλλάσσονται οι εργοδότες από περιττές και δαπανηρές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ διευκολύνεται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακος, διοικητικές και οικονομικές, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, ενώ αποδεσμεύεται και σημαντικός αριθμός στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι επικεντρώνονται πλέον στα ελεγκτικά τους καθήκοντα.
Newpost.gr