Ο Πάπας Φραγκίσκος για τη σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς

“Ο Άγιος Πατέρας ζήτησε από τη Σύνοδο, που συνεχίζει το έργο της στις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο Βενέδικτος ΙΣΤ’, να ενεργήσει με αποφασιστικότητα σε ότι αφορά τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βατικανού. Είναι η πρώτη φορά που ο Αργεντινός Πάπας εκφράζεται δημόσια και άμεσα για αυτές τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν επί δεκαετίες κατά δεκάδων χιλιάδων παιδιών.

Ζήτησε επίσης “προώθηση μέτρων για την προστασία των ανηλίκων και παροχή βοήθειας σε εκείνους που στο παρελθόν υπέστησαν τέτοιες κακοποιήσεις”.

Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του προκατόχου του, ο Πάπας ζήτησε τη συνέχιση “των διώξεων κατά των ενόχων και τη δέσμευση των Διασκέψεων των Επισκόπων να διατυπώσουν και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες στον τομέα αυτό”.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι “στην προσοχή του και στις προσευχές του είναι παρόντες με πολύ ιδιαίτερο τρόπο αυτοί που υποφέρουν, και τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης”.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ είχε ζητήσει συγγνώμη εξ ονόματος της Εκκλησίας από τα θύματα και είχε ταχθεί υπέρ της μηδενικής ανοχής.

Το Μάιο του 2011, η Σύνοδος για το Δόγμα και την Πίστη είχε δώσει διορία ένα έτος στις Διασκέψεις των επισκόπων σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν κατευθυντήριες γραμμές στα θέματα της αντιμετώπισης της παιδεραστίας, ζητώντας τους να συνεργαστούν με την αστική Δικαιοσύνη.

Ο “εισαγγελέας” του Βατικανού για την αντιμετώπιση της παιδεραστίας Μονσινιόρος Τσάρλς Σικλούνα, δήλωσε πρόσφατα ότι “στα μέσα Σεπτεμβρίου” του περασμένου έτους, “το 75% των Διασκέψεων των Επισκόπων είχε στείλει την απάντησή τους”.

NewsIt.gr