Αποχώρησε από το Μαξίμου η τρόικα

Αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής της τρόικας. Παραμένει  με τον πρωθυπουργό το οικονομικό επιτελείο.
Κατά τη συνάντηση φαίνεται ότι συζητήθηκαν τα ακανθώδη για τον κυβερνητικό συνασπισμό θέματα των  απολύσεων στο Δημόσιο,  της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και  του τέλους ακίνητων.
Σύμφωνα πάντως με προηγούμενες πληροφορίες του ΣΚΑΪ,  η συμφωνία δεν θα έκλεινε σήμερα στο Μαξίμου, αλλά θα ακολουθήσει νέα συνάντηση  του Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές.
Ο κ. Σαμαράς αναμενόταν να θέσει  στην τρόικα το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η  ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή  για την κυβέρνησή του. Εξάλλου, φερότν έτοιμος να ζητήσει, με την απομάκρυνση  των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων  νέων ανθρώπων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην  κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο  προσωπικό.
Οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας είχαν συνάντηση το Σάββατο το βράδυ στο Μαξίμου για τα  εκκρεμή ζητήματα που απομένουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των  επόμενων δόσεων της δανειακής σύμβασης. Είχε προηγηθεί η αναβολή της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο  της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις  απολύσεις στο Δημόσιο οι  εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα  περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2013, τα νέα  οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.
Όσον αφορά  στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, η τρόικα εκφράζει  προβληματισμούς για το μέγεθος του νέου τραπεζικού ιδρύματος, καθώς υπάρχουν  φόβοι ότι τυχόν αύξηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης θα επιβαρύνει το δημόσιο.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι πρέπει να  υπάρξει ένας πυλώνας  που θα απορροφήσει το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη  νέα Proton Bank. Μεγαλύτερη αισιοδοξία για επίτευξη λύσης, υπάρχει για το τέλος  ακινήτων.
Σημειώνεται ότι η τρόικα επιμένει σε συμφωνία πακέτο για όλα τα  θέματα προκείμενου να εκταμιευθούν τα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ των επόμενων  δόσεων.
Η ελληνική πλευρά δίνει βαρύτητα της μεταρρύθμισης στο δημόσιο,  προκείμενου -εφόσον επιλυθεί το θέμα αυτό, να εκταμιευθούν τα 2,8 δισεκατομμύρια  ευρώ που αποτελούν το «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα στο  Eurogroup της 13ης Μαΐου.
Επίσης στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι τείνει να  μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και των εισπράξεων από το  ΕΕΤΗΔΕ.
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο το μεσημέρι ο κ.  Σαμαράς με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη  αναφορικά με το  ζήτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη  Μανιτάκη.
Ο  πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι δεν τίθεται θέμα  απομάκρυνσης για τον Αντώνη Μανιτάκη. Οι δύο αρχηγοί  συζήτησαν τις έως τώρα  διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα  μέλη της τρόικας, ενόψει της  αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού μαζί  τους.