Η Τρόικα «πάγωσε» τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank

 

Το «πάγωμα» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank αποφασίστηκε  μετά τη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με το κλιμάκιο της Τρόικα,  παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, το απόγευμα  της Κυριακής.

 

Οπως αποφασίστηκε, οι δύο τράπεζες θα ξεκινήσουν ξεχωριστά τις διαδικασίες  ανακεφαλαιοποίησής τους. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ως τέταρτος πόλος του  τραπεζικού συστήματος η Eurobank. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το  υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως, σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα της συγχώνευσης με την Eurobank, κατόπιν των ενστάσεων που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας τράπεζας και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου», αναφέρει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

«Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος», διαβεβαιώνει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε ότι είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών. Εξελίξεις αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι έφθασαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, με αρκετά μέτωπα να παραμένουν «ανοιχτά». Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο κατέληξε σε συμφωνία με την πλευρά της τρόικας για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank μετά το θρίλερ των τελευταίων ημερών αλλά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και η κυβέρνηση έδειχνε ανυποχώρητη στο deal των δύο τραπεζών, υποχρεώθηκε σε αλλαγή στάσης λόγω των ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη συμφωνία επιβλήθηκε από την τρόικα για τεχνικούς λόγους. Η Eurobank γίνεται πλέον ο τέταρτος «κρίκος» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της πιθανότατα θα προχωρήσει και στην εξαγορά άλλων τραπεζών.