Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Απριλίου 2013

Το μνημόνιο για διάσωση της οικονομίας και η δυνατότητα αποπληρωμής του, το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, το κόστος της συγχώνευσης της Μαρφίν Λαϊκής με την Εγνατία, η φερόμενη υπόθεση διαπλοκής με την εμπλοκή αξιωματούχων, τα αρχεία για υπεράκτιες εταιρείες ανά τον κόσμο, και οι προοπτικές για τον τουρισμό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο μυστικός κόσμος των offshore εταιρειών”, γράφει ότι μια διεθνής σύμπραξη δημοσιογράφων ρίχνει φως σε 2,5 εκατομμύρια αρχεία για 120.000 υπεράκτιες εταιρείες, και ότι οι εντολές για πολλές από αυτές που συνδέονται με Έλληνες δίνονταν μέσω δικηγορικών γραφείων σε Ελλάδα και Κύπρο. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος είπε ότι “αφεθήκαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση να γίνουμε το ατύχημα της Ιστορίας”. Επίσης, γράφει ότι το ΑΚΕΛ επέλεξε να βαδίσει το δικό του δρόμο, εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τήρηση του μνημονίου και γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, αφού η προτεραιότητά του είναι να βρεθεί λύση εκτός Τρόικας και το πώς να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή του σε παραίτηση.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Άγνωστος `Χ` η δυνατότητα αποπληρωμής”, γράφει ότι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα φαίνεται ότι βαδίζει η Κύπρος σε σχέση με τη δυνατότητα του κράτους να παράγει κάθε χρόνο – μέχρι και το 2018 – ΑΕΠ τόσο ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών της, και ότι στο μνημόνιο δεν φαίνεται κανένας αριθμός όσον αφορά τα εισοδήματα της οικονομίας την επόμενη εξαετία. Γράφει, επίσης, για βαρύ πλήγμα και στον τομέα της παιδείας αφού, εκτός από τα γνωστά μέτρα που ισχύουν για όλους τους πολίτες, στο μνημόνιο περιλαμβάνονται και άλλα διαρθρωτικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης, γράφει ότι οι ψυχίατροι γράφουν καθημερινά αβέρτα συνταγές για νέους ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από το σοκ του κουρέματος των καταθέσεων τους.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Κούρεμα με μυστικό αριθμό”, γράφει ότι άκρως καθοριστικό για όλα τα ανοικτά μέτωπα της κυπριακής οικονομίας είναι το επόμενο εικοσιτετράωρο, καθώς σε αυτόν το ζωτικό χρόνο αναμένεται να “κλειδώσει” το ακριβές ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και να οριστικοποιηθεί το ζητούμενο ποσό. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να περάσει στο λαό το μήνυμα ότι το εθνικό καλό υπαγορεύει ενωμένοι να αγωνιστούν όλοι για την επανένωση της Κύπρου και συστρατευμένοι να παλέψουν για επανόρθωση της οικονομίας. Επίσης, γράφει ότι ισχυροί διεθνείς παράγοντες επιχειρούν να παρουσιάσουν ως μονόδρομο τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγό, μέσω Τουρκίας.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Τρίγωνο διαπλοκής”, γράφει ότι η εφημερίδα φέρνει σήμερα στο φως μια πολύ σοβαρή υπόθεση διαπλοκής, πιθανής διαφθοράς και διάπραξης ποινικών αδικημάτων, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται κρατικός αξιωματούχος, πρώην Υπουργός και δημοσιογράφος. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προσέλθει σε διάλογο με τα κόμματα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η απόφαση του Eurogroup. Επίσης, γράφει ότι οι Κύπριοι πολίτες, μέσα στην κρίση, μπορούν να κάνουν ωραίες, ευχάριστες και κυρίως φθηνές διακοπές, ολιγοήμερες ή πολυήμερες, στον τόπο τους, με τις επιλογές που τους προσφέρει ο αγροτουρισμός.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Ασύγγνωστο έγκλημα και ο Ορφανίδης θεατής”, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Μαρφίν Λαϊκής και νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας γνώριζαν για την κατάσταση της “Εγνατίας”, αλλά κανείς δεν έδρασε, με αποτέλεσμα η συγχώνευση των δύο τραπεζών να στοιχίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας μεταβαίνουν τη Δευτέρα στο Ισραήλ για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, με επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα. Επίσης, γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε διεθνώς για την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου”, γράφει ότι οριστικοποιείται το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και στο τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο για τα ταμεία προνοίας, τα κεφάλαια των οποίων είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι φαίνεται ότι τα βρήκαν Κυβέρνηση και εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να πέσουν οι υπογραφές. Επίσης, γράφει ότι στα μαλακά προσπαθεί η ηγεσία του ΓΕΕΦ να ρίξει το γνωστό πλέον περιστατικό όπου αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, δήθεν για να διενεργήσουν έλεγχο σε στρατόπεδο, εισήλθαν στο χώρο μέσω μη εγκεκριμένης εισόδου, που δύναται να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Η αποτυχημένη οικονομία στρέφεται στον τουρισμό”, γράφει ότι παίκτες κλειδιά από την τουριστική βιομηχανία λεν ότι έχουν καλό λόγο να αισθάνονται αισιόδοξοι για επιτυχημένη καλοκαιρινή περίοδο, αλλά κάποιοι παρατηρητές λεν ότι δεν αποτελεί τη μαγική σφαίρα που ήταν κάποτε και δεν μπορεί να σώσει τη χώρα όπως έπραξε μετά το 1974. Γράφει, επίσης, ότι ψυχολόγοι προβλέπουν ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής, κατάχρησης αλκοόλης και άλλων, λόγω της κρίσης, αλλά ίσως αποτελέσει ευκαιρία για τους πολίτες να επανακαθορίσουν, να ξαναβρούν και να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους. Επίσης, γράφει ότι το μέλλον του κυπριακού αερίου είναι λαμπρό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπο Έλληνα.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)