Η Ομογένεια στο πλευρό της Ελλάδος το μήνυμα της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

Apr 8, 2013 @ 6:03

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εντυπωσιακή σε όγκο (υπολογίζονται σε περισσσότερους από 100.000 οι συγκεντρωμένοι ομογενείς)  συγκινητική σε παλμό  και μέσα σε ένα πατριωτικό πνεύμα εκπληκτικό και ζωηρό, που διέλυσε κάθε αμφιβολία για την ισχύ των ακατάλυτων δεσμών της Ομογένειας με την μητέρα πατρίδα,  πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη η εθνική μας παρέλαση για την 25η Μαρτίου.  Ο απόηχός της έφθασε και στην Αθήνα, ηλεκτρονικά. Το μήνυμα της παρέλασης  ήταν: Η Ομογένεια βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η συμμετοχή των ομογενών ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Ήταν μακράν η μεγαλύτερη παρέλαση της τελευταίας δεκαετίας.  Ο καιρός ανοιξιάτικος. Ο ήλιος λαμπρός. Η αποφασιστικότητα, όμως, των ομογενών να διατρανώσουν την αφοσίωσή τους στην πατρίδα, κυριολεκτικά πύρινη. ΄Ηταν εκεί, στην 5η Λεωφόρο, όλες οι γενιές των Αποδήμων. Μικροί και μεγάλοι. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  ‘Ζήτω η Ελλάδα”, βροντοφώναζαν ακατάπαυστα με μυριόστομη κραυγή που αντηλάλησε από τα βάθη των ουρανοξυστών μέχρι τον ουρανό!

“Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική” ευχή για την οφειλόμενη αγάπη στη δεύτερη, τη θετή, φιλόξενη πατρίδα. “Ζήτω η ομογένεια” πρέπει να αναφωνήσει σήμερα σύμπας ο ελληνισμός όπου γης. Αυτή είναι η αθάνατη ελληνική ψυχή. Αυτή που μεγαλούργησε στους αιώνες πίσω και θα μεγαλουργήσει και πάλι στους αιώνες μπροστά. Δάκρυσαν τα μάτια, γέμισαν τα στήθη με υπερηφάνια στην μακρινή Νέα Υόρκη, αλλά και στη Βοστώνη και στον Άγιο Φραγκίσκο όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν εθνικές παρελάσεις.

Στην Νέα Υόρκη, όλοι ήταν εκεί, από νωρίς. Κάτω από ένα γαλανό ουρανό, σε μία λεωφόρο πλημμυρισμένη στο μπλέ, το άσπρο και το κόκκινο χρώμα χιλιάδων ελληνικών σημαιών και άλλων τόσων Αμερικάνικων. Μία εκπληκτική παράλαση που μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους την “έζησαν” εκατομμύρια αμερικανοί.   Όλοι ήταν εκεί. Οι Έλληνες Εύζωνοι. Οι Ομογενείς Επίσημοι. Οι Αμερικανοί και οι Φιλέλληνες. Μόνον οι Έλληνες βουλευτές έλειπαν. Κρίμα.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Υπό τους παιάνες και τα εμβατήρια, οι ομογενείς είχαν παραταχθεί στις δύο πλευρές της 5ης Λεωφόρου από τους 61 δρόμους μέχρι τους 79 όπου κατέληγε η παρέλαση. Η συμμετοχή, όπως δήλωσαν στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» τα στελέχη της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρέλασης, σηματοδότησε “την αποφασιστικότητα των ομογενών να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση”.
Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τη 1:30 μ.μ. τοπική ώρα.  Μεταδιδόταν ζωντανά από το «Κανάλι 9» και διαδικτυακά στον ιστότοπο http://www.my9tv.com.

Με ενθουσιασμό χειροκροτήθηκε το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και η Φιλαρμονική του Απογευματινού Σχολείου Πλάτων του Μπρούκλιν ενώ ζωηρά χειροκροτήματα απέσπασαν τα εκατοντάδες άρματα.Τον τόνο έδινε το σύνθημα, πάνω σε μπλε πανό: “Εμπρός, βοηθάτε,  να σηκώσουμε την Ελλάδα”…

Κατά σειρά παρέλασαν οι τελετάρχες, οι επίσημοι και τα άρματα.

Από νωρίς οι ομογενείς είχαν κατακλύσει όλους τους γύρω δρόμους από την Λεωφόρο Μάντισον μέχρι και την 5η Λεωφόρο. Κρατούσαν γαλανόλευκες και πανό, ενώ πολλά παιδιά είχαν φορέσει παραδοσιακές ενδυμασίες.  Στα πρόσωπά τους διέκρινες την υπερηφάνεια για την ελληνική τους καταγωγή και την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν μέσα στην ψυχή τους την Ελλάδα, μεγάλη, ένδοξη και μοναδική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ¨Εθνικού Κήρυκα”, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν χοροστατήσαντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Στη Δοξολογία παραβρέθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου Γεώργιος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο γενικός γραμματέας, Πέτρος Γαλάτουλας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης, Τάσος Ευστρατιάδης.
Αμέσως μετά παρατέθηκε η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιερ» στο Μανχάταν και στην οποία μίλησαν οι εκπρόσωποι της Ομογένειας, βουλευτές και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου και ο
τελετάρχης Γιώργος Βενιζέλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στα επιτεύγματα της Ομογένειας και του Ελληνισμού. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη γε-
νέτειρα και στην Κύπρο εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση προς τους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται σκληρά.
Ολοι οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα ξεπεράσουν την κρίση και ότι θα εξέλθουν πιο ισχυροί.
Λειτουργίες και Δοξολογίες τελέστηκαν σε όλους τους ναούς της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης και αμέσως μετά οι ομογενείς επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και στα οχήματα και κατευθύνθηκαν προς την 5η Λεωφόρο.
Οι εκδηλώσεις της Ομογένειας δεν σταμάτησαν με τη λήξη της παρέλασης, αλλά συνεχίστηκαν με τις δεξιώσεις που παρατέθηκαν στα πολιτιστικά κέντρα των κοινοτήτων και των συλλόγων.

 

Φωτογραφίες Ilias Kets