Fitch: Αρνητική η απόφαση του δικαστηρίου για Πορτογαλία

Η Fitch, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας για τα μέτρα λιτότητας που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, καταδεικνύει τα θεσμικά όρια της πορτογαλικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι αποτελεί «πισωγύρισμα» στις μελλοντικές προσπάθειας προσαρμογής της χώρας.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι τα σχόλια του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Pedro Passos Coelho, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, φανερώνουν πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος.

Ωστόσο, η Fitch επισημαίνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται να περιορίζει την κυβέρνηση σε μια περίοδο που η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται περισσότερο στις περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με τη Fitch, το δικαστήριο φαίνεται να ερμηνεύει ως αντισυνταγματική κάθε περικοπή δαπανών που επηρεάζει τους δημόσιους υπαλλήλους και ως εκ τούτου εγείρει ανησυχίες για το πώς θα εφαρμοστούν οι περικοπές που έχουν προβλεφθεί με βάση το πρόγραμμα.

«Αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή, η απόφαση αντανακλά ένα πισωγύρισμα για τις μελλοντικές προσπάθειες προσαρμογής της Πορτογαλίας», σημειώνει ο διεθνής οίκος, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης, που δεν υπερβαίνει το 0,8% του ΑΕΠ.

zougla.gr