Αβραμόπουλος: Η Διεθνής Δικαιοσύνη και όχι οι Γερμανοί θα κρίνουν για τις αποζημιώσεις

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την άμεση απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το όλο θέμα, που “πήρε φωτιά” μετά τον σχηματισμό πλήρους φακέλου -με απόρρητη έκθεση- για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  και την διαβίβασή του στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβληθεί σχετική γνωμοδότηση, όπως δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
«Καμία ελπίδα» για τις γερμανικές αποζημιώσεις, διαμηνύει το Βερολίνο
90C94EFE076AE83676B0C9B510E6E74EΗ δήλωση αυτή του ΥΠΕΞ προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι το θέμα «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» και δεν βλέπει «καμία ελπίδα στην αξίωση για αποζημιώσεις».
Στην πρώτη επίσημη αντίδραση για το σχετικό πόρισμα στην Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε σε συνέντευξή του στην “Neue Osnabruecker Zeitung”, όπως την μεταδίδει την Πέμπτη η Deutsche Welle, να μην οδηγείται ο κόσμος στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα τα περί αξιώσεων για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. «Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία» είπε ο Σόιμπλε.
Η Ελλάδα, ανέφερε, «έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται». «Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» κατέληξε.

Η Αθήνα

«Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων» διεμήνυσε από την Αθήνα προς τον κ. Σόιμπλε,  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  κ. Δημ.  Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, ότι «οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία» και πως «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων».

«Η Ελλάδα δεν αποπροσανατολίζεται’ από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού» καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών.

 

 Ο κ. Γλέζος

F6865DBD3A786BA6C867DA1E08A35657Στο μεταξύ, «ανιστόρητο», χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το ζήτημα, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ο Β.Σόιμπλε, εκτός από ‘ηγεμόνας’ των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος. Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄Παγκόσμιου πόλεμου.   Είναι αγνώμων, γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί;  Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε.”

Ανοιχτό το θέμα

Παράλληλα, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων».

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων» σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, λέγοντας ότι το πόρισμα βρίσκεται πλέον στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να εκτιμηθεί αν στοιχειοθετούνται οι αξιώσεις.

Διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος είναι απόρρητο. «Αναμένουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» ανέφερε καταληκτικά.

Με στοιχεία και από In.gr