Αμερικανικά ΜΜΕ: Τα hedge funds ποντάρουν τώρα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου  “Bloomberg“, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 81%  τους πρώτους τρεις μήνες του 2013.

Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, αυξημένο ενδιαφέρον από αντισταθµιστικά αµοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds) και πιθανή λύση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank καταγράφουν σημερινά δημοσιεύματα και αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Μπλούμπεργκ“, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 81% τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, ξεπερνώντας του στόχους που είχαν τεθεί για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Όπως αναφέρεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι κρατικές επιχειρήσεις, μειώθηκε στο 1,4 δις ευρώ, από τα 7,3 δις ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας, ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για τη φετινή περίοδο ήταν μείωση του ελλείμματος στα 4,2 δις ευρώ.
Σε ανταπόκριση από το Λονδίνο στο ίδιο πρακτορείο, υποστηρίζεται, ότι η Third Point και άλλα hedge funds ποντάρουν τώρα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επενδύοντας σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Όπως τονίζεται, η Third Point είχε αποκομίσει πέρυσι οφέλη από την επένδυση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είχε αγοράσει σε μια περίοδο όξυνσης της κινδυνολογίας περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και τα οποία πούλησε τον Δεκέμβριο, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την συνεπακόλουθη ηπιότερη στάση της ‘Ανγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας και τη λήψη μέτρων από την ΕΚΤ για τη διάσωση του ευρώ, που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής τους και μεγιστοποίησαν τα κέρδη.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται επίσης, ότι η Third Point και άλλα αμερικανικά hedge funds βρίσκονται τώρα προς αναζήτηση ευκαιριών σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η πενταετής ύφεση έχει μειώσει τις αξίες των ομολόγων και των ακινήτων.
Σε άλλες ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζεται, ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η άποψη, ότι εάν οι τράπεζες, έως το τέλος του μήνα, δεν μπορέσουν να αντλήσουν τα ανάλογα ιδιωτικά κεφάλαια, που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης των 130 δις ευρώ, τότε θα παρέμβει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα “Νιου Γιορκ Τάιμς” αναφερόμενη στη γενικότερη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, υποστηρίζει, ότι «η λιτότητα στην Ευρώπη βάλλεται όχι μόνο από διαδηλωτές, καθώς τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι επιφανείς προσωπικότητες που καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν τις πολιτικές λιτότητας με το επιχείρημα, ότι αυτές απλώς επιδεινώνουν την οικονομική ύφεση». Ανάμεσα στις προσωπικότητες αυτές είναι ο διεθνής χρηματιστής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επιτέθηκε στη Γερμανία με την κατηγορία, ότι η χώρα αυτή καταπνίγει τους οικονομικά ασθενέστερους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, ο οποίος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, δήλωσε πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές τους για προώθηση της ανάπτυξης».

NewsIt.gr