“Τρέμει” η κυβέρνηση το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ

Οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να χρησιμεύει μόνο ως ύστατη λύση, επισημαίνει ο επίτροπος για την εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung».

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.
Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του χθες, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. «Η σπουδή είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών», η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει.
Όπως ήταν φυσικό, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα αναφέρθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα του Σαββάτου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος διατύπωσε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2014, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το κούρεμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

Newsit.gr